Sayfalar

23 Aralık 2010 Perşembe

Mezitli - Soli'deki Kaya Mezarları Arkeo Park Olsun!

 Fotoğrafta Mezitli- Soli'de  "Kaya Mezarları"nın bulunduğu ve etrafı geçici olarak çevrilmiş alanı görüyoruz...


Burası Mezitli Belediyesine bağlı Akdeniz  Mahallesinde bulunuyor. Soli Kavşağındaki, "Şehit Pilot Üstteğmen Bahadır Şahin Parkı"nın  hemen bitişiğinde bulunuyor.


Gazete haberlerine göre 9 Nisan 2009 tarihinde bir temel kazısı sırasında ortaya çıkmış.


Gazetelere yansıyan bilgiler şöyle:


[[ İnşaat alanında kaya mezarlar bulundu
09 Nisan 2009 Perşembe
MERSİN(CİHAN)-

Mersin`in Mezitli ilçesinde bir inşaatın temel kazıları sırasında erken Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen 2 kaya mezar bulundu.

Akdeniz Mahallesi`nde bir inşaatın temelini kazan işçiler, eski bir mezar bularak polise haber verdi. Olay yerine gelen polisler yaptıkları incelemenin ardından durumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerine bildirdi.
Mersin Müzesi`nde görevli arkeologlar inşaatın temelinde yaptığı çalışmalar sonucu Erken Roma-Geç Helenistik dönemine ait olduğu tahmin edilen 2 kaya mezarı ortaya çıkardı.

[Yapılan incelemede, mezarların M.S. 2`nci Yüzyıl Roma Dönemi`ne ait olduğu saptandı. Müze yetkilileri, kayaların üst kısmından oyularak, mezar yapılmış olabileceğini söyledi. 

Mezarların içinden çok sayıda kemik ve kafatasının yanı sıra, parfüm şişesi, yağdanlık ve tencere kapakları çıktı. ]

Aile mezarı olduğu belirtilen alanda bulunan iskelet parçaları, parfüm şişesi, emzikli kap, gözyaşı şişesi kırıkları gibi çeşitli tarihi eserler Mersin Müze Müdürlüğü`ne teslim edildi.

Çalışmaların sürdüğü alanla ilgili kararın düzenlenecek rapor doğrultusunda verileceği bildirildi.

Kaçak kazılara ve tahriplere karşı alan polis tarafından koruma altına alındı.
(CİHAN)
http://www.tumgazeteler.com/?a=4929604
İnşaat çalışmaları sırasında iki adet kaya mezar bulundu ]]


  
Soli Kaya Mezarlarının bulunduğu bu alanın temizlenmesi, çevresinin koruma düzeninin oluşturulması, bir tanıtım panosunun yerleştirilmesi... bu noktada ilk akla gelenler...




Etrafı çinko bariyerle kapatılmış olan  kaya mezarların bulunduğu çevredeki konutlaşma, nasıl bir arkeolojik alanda bulunduğumuzu ve tahribatın boyutlarını ele veriyor...

Bir müteahhidin bir konut yapımı için temel açma işlemi sırasında açığa çıkmış olan Kaya Mezarlarda derinleştirilmiş  bilimsel incelemeler henüz  yapılmış değil.



**

Yakındaki bir binanın en üst katından aldığımız bu görüntüler, çevresiyle birlikte Soli Kaya Mezarları alanının bir Arkeo-Park olarak değerlendirilmesinin ne kadar doğru olacağını açık bir şekilde ortaya koyuyor.




**



  "Soli Kaya Mezarları"nın fotoğrafta görülen halde bırakılması halinde, kısa bir süre sonra "artık deposu"na dönüşeceği çok açıktır.

Yoğun bir yerleşim alanının göbeğinde bulunan bu "arkeolojik mirasa" acilen müdahale edilmesi ve burasının ..."Doğal Arkeo Park" haline getirilmesi için çaba sarf etmek gerekecek...
 


  
Binlerce yıl öncesinin "ölü gömüt türü"nü yansıtan göreneklerden arta kalan bu arkeolojik mirasa sahip çıkmak her bilinçli yurttaşın ödevleri arasındadır.






Bir tür "Aile Mezarlığı" olduğu izlenimi elde ettiğimiz bu "oyma kaya mezar"lığın korunmaya alınması ve açık ziyarete sunulabilir hale getirilmesi için çaba göstermek, "Arkeo-Sev Projesi"nin parçasıdır.






  
Soli Kaya mezarlarının bulunduğu yerden 30 metre ilerisindeki bir başka "parsel"de, temel atmak için 30-40 cm. lik toprak kazınmış ama altından sadece doğal kaya çıkmış...





Burada da kaya mezarların oyulmuş olması ihtimali bakımından dikkat çekmek istedik...

Mezitli Belediyesinin bu noktada duyarlı davranacağını umuyoruz.











 
Bulunmuş Kaya Mezarları ile bu "müstakbel site" ile arasında sadece bir kaç metrelik bir yol var... 

Buradaki zeminin doğal kaya yapısı olması, kaya mezar bulunması ihtimalini güçlendiriyor...

Bu alandaki hukuki girişimlerimiz devam etmektedir. Bu alanda Baro ve avukatlarımızdan destek bekliyoruz.



































****
Daha Geniş Bilgi İçin Bkz:

 http://www.facebook.com/photo.php?fbid=103168406423556&set=a.103167073090356.5512.100001911912436#!/album.php?aid=5512&id=100001911912436
 

1 yorum:

Free Hit Counter