Sayfalar

21 Aralık 2010 Salı

Mezitli - Kuyuluk'taki Kaya Mezarlar


Mart 2009


Antik liman kenti Soli Pompeiopolis`in bulunduğu Mersin`in Mezitli İlçesi`nde inşaat temel kazısında Roma Dönemi`ne ait olduğu belirtilen 4 kaya mezar ortaya çıktı.


‘BİLİNÇSİZCE KAZMAYIN’ UYARISI

(Mart 2009'da) Mezitli ilçesine bağlı Kuyuluk Beldesi'nde bir temel kazısı sırasında aile mezarı olduğu tahmin edilen 4 mezara rastlanmıştı.

Günümüzden 1800 yıl öncesine ait mezarlardan birinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda, o dönemlerde mezarlara hediye olarak bırakılan koku şişeleri, gözyaşı şişeleri, bir sikke, mühür ve el baskı eşyası çıkmıştı. Mezardan çıkan tarihi kalıntılar Müze Müdürlüğü'ne teslim edilmişti.
 
Ortaya çıkan mezarın ardından, müze yetkilileri bilinçsizce temel kazma işlemi yapılmaması konusunda vatandaşları uyardı. Yetkililer önümüzdeki günlerde ilçede inşaat çalışmalarının hızlanması ile birlikte bu tür tarihi eser, mezar veya kalıntılarla daha çok karşılaşılabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Ayrıca yapılacak inşaat çalışmalarında tarihi ve kültürel varlıklara zarar vermeme açısından Mezitli Kaymakamlığı’na bilgi verilmesi, özellikle temel açma çalışmalarının konusunda uzman müze yetkilileri ve belediye yetkilileri gözetiminde yapılması önemle uyarıldı.
  
Kuyuluk yolundaki Kaya Mezarlar
















Antik Liman kenti Soli Pompeipolis’in bulunduğu ilçede gün ışığına çıkan mezarlar ilçe halkına heyecan verdi. Mezarların Mersin turizmine kazandırılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, bu tür kaya mezarların binlerce olduğunu ve kazı çalışmalarının her noktada sürdürülmesini istedi. 


***




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter