Sayfalar

8 Aralık 2010 Çarşamba

Arkeolojik Mirasın Temizliği İçin Çalışma

 GEÇEN YILLARDAKİ ANTİK KENT TEMİZLİK ÇALIŞMALARI....

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu (MART) Mersin ve çevresinde, tahribat riski altında bulunan antik yerleşimlerde temizlik çalışmaları gerçekleştirmektedir. 

Gerçekleştirilen temizlik çalışmaları ile başta Üniversite öğrencileri olmak üzere kamuoyunda tarihi eserleri koruma bilinci yaratılması hedeflenmiştir. 

Bu amaçla basın yayın organları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve üniversite bir araya getirilerek kamuoyu yaratılması da amaçlanmıştır.

SİNAP KALESİ TEMİZLİĞİ

Mersin iline bağlı Gözne ilçesi yakınlarındaki Ayvagediği Belediyesi sınırları içerisindeki Sinap Kalesi bugün ormanlık bir alan içerisinde kalmıştır. Bakımsızlık sebebiyle kalenin duvarları arasında ağaçlar yetişmiş ve bunlar kalenin duvarlarını patlatarak yıkmak üzeredirler. Bu tehlikenin önüne geçebilmek için MART bir çalışma gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda, Kale duvarlarında çıkan ağaçlar temizlenmiş ve  tekrar çıkmalarını önlemek için tedbirler alınmıştır. Ayrıca, kalenin içindeki ve dışındaki atıklar da  
       


 Mersin Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu ve Mersin Müzesinden toplam 50 kişilik bir grubun katılımıyla Sinap’a gidilmiş, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Gözne Orman İşletme Şefliği ve Ayvagediği Belediye Başkanlığının malzeme ve kumanya destekleriyle söz konusu kale temizlenmiştir. 

Böylece, ciddi bir yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kale yapısına yönelik risk, ‘şimdilik’  önlenmeye çalışılmıştır. 






KARAKABAKLI ANTİK YERLEŞİMİ TEMİZLİĞİ

Silifke-Susanoğlu Karadedeli Köyündeki antik yerleşim, yogun bitki örtüsüyele kaplanmıştır. Bu sebeple buradaki iyi korunmuş arkeolojik eserler tahribat tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu sebeple, antik yerleşimdeki bazı yapıların temizlenmesi için MART tarafından bir çalışma gerçekleştirilmiştir.

Arkeoloji Topluluğu olarak, üyelerimize tarihi eser koruma bilinci aşılamak, tahribat tehlikesiyle karşı karşıya kalan kültür varlıklarını koruyabilmek ve tarihi eserlerin korunması ile ilgili bir kamuoyu oluşturmak amacı da taşıyan bu çalışmaya çok sayıda Topluluk üyesi katılmıştır. 




 Bkz: http://mart.mersin.edu.tr/ANTIK_KENT_TEMIZLIK.html

***




Arkeolojik Mirasın Temizlenmesi İçin Gönüllü Çalışma Grubuna Katıl!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter