Sayfalar

25 Aralık 2010 Cumartesi

Mersin’de Arkeo-Sev Projesine Destek Verelim!













Birçok medeniyete ev sahipliği yapan “Antik Kilikia”da Mersin’in sahip olduğu “arkeolojik miras”ın korunması, gün ışığına çıkarılması, tanıtımı ve “arkeo turizm”e  açılması önemli görevler olarak bizleri bekliyor.

Dağlı Kalesi
“Turizm ve Arkeoloji”nin ayrılmaz bir bütün oluşturduğu gerçeğini unutmamalı; tarım ve yerleşim politikalarında “arkeolojik miras”ın korunması konusunu gözden kaçırmamalıyız. Gereken önlemler alınmazsa, bir tarih zenginliği  kenti olarak Mersin’de var olan “arkeolojik tahribat” artarak devam edecektir.

Arkeolojik mirasın korunmasına ilişkin gözden geçirilmiş Avrupa Sözleşmesi'nin Kamuoyunun Bilinçlendirilmesi başlığı altındaki 9. maddesinde yer alan;

“Geçmişin ve arkeolojik mirası tehdit eden tehlikelerin tanınması için bu mirasın değeri konusunda kamuoyu vicdanının uyandırılması ve geliştirilmesi amacıyla eğitici çalışmalar yapmayı taahhüt eder"

Kanlı Divane
bölümü, bir sivil insiyatif olarak Arkeo-Sev Projesi'nin dayanak noktasını teşkil etmektedir.





 

Başka yörelere göre daha az tanınmış ören yerleri ve arkeolojik miras alanlarıyla Mersin’in gelişmekte olan imarlaşma çizgisi ve tarım politikasının yol açtığı ciddi arkeolojik tahribatın, bizlerin bilinçli çabasıyla dengelenmesi kaçınılmaz olmuştur. 

Kültürel miras alanlarının önümüzdeki yüzyıllara aktarılmasına yönelik olumlu çalışmalar, toplumun her kesiminin aktif desteğiyle gerçekleştirilebilir.


*****

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter