Sayfalar

21 Ocak 2011 Cuma

Soli Antik Kenti 'Açık Hava Müzesi' Olsun!










Soli Antik Kenti 'Açık Hava Müzesi' olacak


**

Akdeniz kıyılarında güneşin doğuşuna binlerce yıldır sessizce tanıklık eden antik liman kenti Soli Pompeipolis'in, açık hava müzesine dönüştürüleceği bildirildi.

Mersin'in merkez ilçesi Mezitli'de yer alan ve Roma Dönemi'nin en önemli liman kentleri arasında gösterilen 'Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti'nin, hayata geçirilen çalışmalarla birlikte açık hava müzesine dönüştürülmek istendiği kaydedildi. Antik kentin bulunduğu kalıntıların hemen yanından geçen yol araç trafiğine kapatılırken, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında 1999 yılından bu yana sürdürülen kazıların da oluşturulan bir program dahilinde sürdürüleceği kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak soruları yanıtlayan Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, ilçeyi bir turizm bölgesi olmasının yanında tarih ve kültür kenti olarak da öne çıkartmak istediklerini, söz konusu amaca ulaşılmasında da Soli'nin önemli bir misyon üstleneceğini vurguladı. 


Antik liman kentinin geçmişinin İ.Ö. 8500 yıllarına kadar dayandığına işaret eden Yıldırım, ancak bugüne kadar yapılan kazılarda sadece İ.Ö. 1500'lü yıllara kadar inilebildiğini ve bunun da yeterli olmadığını vurguladı. Bugün Mersin Müzesi'nde sergilenen eserlerin önemli bir bölümünün Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti'nde yapılan kazılarda gün ışığına çıkartılan eserlerden oluştuğunu dile getiren Yıldırım, bu nedenle de kazılara gereken önemin verilmesini istedi. 

Yıldırım, "Belediye olarak bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesi noktasında gerekli girişimleri başlattık. Bu kapsamda da Sütunlu Cadde'nin doğu ve batı olmak üzere her iki taraftan da 7'şer sütunluk bir bölümünü kapsayan projemiz, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onaylandı. Mersin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin de vereceği destekle birlikte projeyi ihaleye çıkartmak istiyoruz. Toplam 14 sütundan oluşan alanı ziyarete açmayı düşünüyoruz. Konuyla ilgili çalışmaları da büyük bir titizlikle yürütüyoruz" dedi.


Soli Pompeipolis'in aynı zamanda da geçmişte bir 'güneş kenti' olarak anıldığını hatırlatan Uğur Yıldırım, geçmişin izine düşerek kendilerinin de Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi ile birlikte 'Güneş Enerjisi Sempozyumu'nu birlikte organize ederek, antik liman kentinin önemini bir kez daha ortaya koyarak, güneş enerjisinden yeterince faydalanılabilmesi noktasında çağrıda bulunduklarını anlattı.

Organizasyonu 2011 yılında da düzenleyip bunu geleneksel hale getirmek istediklerini ifade eden Yıldırım, önce yöresel ardından da ulusal bazda yapacakları etkinliklerle birlikte Soli'nin tarihi ve kültürel değerleri yeniden ayağa kaldırabileceklerini de sözlerine ekledi.
BKZ: pratik haber 



***********************************************

 

 

Arkeo-Sev Girişimi, 

Mezitli Belediye Başkanı İle Görüşmüş;

Arkeolojik Miraslarımızın Korunması Hakkındaki 

Öneri ve Dileklerini Sunmuştu:


 21 Aralık 2010
Arkeo-Sev Projesi Girişimi adına yazar Safa Kaçmaz, 
Mezitli Belediye Başkanı sayın Uğur Yıldırım ile görüştü.
























Mersin Arkeo-Sev Proje Girişimi'nin Öneri ve Dilekleri :



Sayın Başkan,

Arkeoloji-Sev Projesi Girişimi olarak bizlerle görüşme yapmanıza büyük değer veriyoruz.

Size, ekte bir “Arkeo-Sev Tanıtım Dosyası” sunarken, Mezitli belediyesi ile değişik düzlemlerde birlikte yürütmek istediğimiz proje ana başlıklarına da kısaca dikkatinizi çekmek istiyoruz:

Mezitli Belediyesi sınırları içerisinde yer alan “arkeolojik miras” bütün Mersin için “kültürel miras”ın çok önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Arkeolojik mirasın korunması ve bu alandaki tahribatın en aza indirilmesi, bu mirasın Mezitli’de yaşayan toplumun sosyal, kültürel ve ticari hayatına katkısının en üst düzeye çıkarılması amacı doğrultusunda projeler oluşturmalıyız.

Bu çerçevede, Mezitli Belediyesi ile değişik düzlemlerde ortaklaşa yürütmek istediğimiz proje ana başlıklarına dikkatinizi çekmek istiyoruz:

1. İlköğretim Okullarında Arkeolojik Tahribata Karşı Bilinçlendirme Kampanyası

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümüne bağlı Arkeoloji   Topluluğu (MART) ile Arkeo-Sev Girişimi, Mezitli ilçesi İlköğretim okullarında, “Arkeolojiyi Tanıtma ve Arkeolojik Tahribata Karşı Öğrencileri Bilinçlendirme Kampanyası”nı yürütmeyi  planlamıştır.

Arkeo-Sev  bu proje’nin  oluşturucusu ve ortağıdır.Tamamen sivil bir insiyatif olarak hareket etmektedir  ve herhangi bir hibe  programına veya sponsor kurumlara başvurmuş değildir.

2010 -2011 eğitim  ve öğretim yılının ikinci yarısında, pilot bölge olarak ele aldığımız Mezitli İlçe Belediyesi sınırları içinde bulunan 10  İlköğretim okulunda başarıyla uygulanabilmesi için  Mezitli Beledisinden  aşağıdaki konularda  aktif destek talep ediyoruz:

a) Okullarda Deneysel Kazı Havuzları yapımı (yaklaşık 3mx3m ebatlarında kum havuzlar)

b)  Okullarda Müze (Dolapları) Köşesi

c)  Öğrenciler için hazırlanmış “Mersin Arkeolojik Mirasının Tahribatını Engelleme Çalışması”na bağlı  afiş ve el kitabı hazırlığı

d)  Katılımcı öğrencilere kırtasiye desteği

e)  Katılımcı öğrencilere,  Belediye Başkanı tarafından da imzalanan sembolik bir “Arkeolojik Mirası Koruma Seminerine Katılım Belgesi” verilmesi

f)  Mezitli pilot bölgesindeki “kazı havuzları”  ve “Müze (dolapları) Köşesi”  deneylerini tanıtmak ve yaygınlaştırmak  için:
   
     aa) Mezitli ilçe okullarından öğretmen daveti 
     bb) Mersin’in öteki ilçelerinden öğretmen daveti
     cc) Başka şehirlerden öğretmen daveti

(Bunlar M.E.B ilgili müdürlükleriyle yazışma içinde yapılacaktır.)


2. Soli Kaya Mezarları Arkeo Park Projesi

Yoğun  bir yerleşim alanının göbeğinde bulunan bir arkeolojik miras olan “Soli Kaya Mezarları”nın bulunduğu parsellerle ilgili (gerekirse kamulaştırma yapılarak), koruma altına alınması ve bu alanın, “doğal arkeolojik park”  ilan edilmesi için çaba harcanmasını istiyoruz.

3. Soli Pompeiopolis Açık Hava Müzesi Projesi

 a) Yerli ve yabancı üniversitelerimizle ilişki kurup geliştirerek; AB Hibe Destek projelerine başvurularda bulunarak, bu alanın bütün Mersin için “Açık Hava Müzesi” olmasının adımlarının atılması  yararlı olacaktır.

b) Muhtemelen 19 - 21 Haziran’da kutlanacak olan “Güneş Festivali”nin hazırlık ve yürütme komitesinde Arkeo-Sev’in yer almasının sağlanması, festivalde “arkeolojik miras” vurgusu bakımından önem taşımaktadır.

4. Mezitli Sanat Evi ile Arkeo-Sev

Soli Pompeiopolis çevresinde, Kaya Mezar alanlarında, Eski Mezitli-Kuyuluk yolu civarında, denetim-dışı ve atık halde bulunan arkeolojik eserler bulunmaktadır. (Bkz. Ek fotoğraflar)

Belediye sınırları içerisindeki arkeolojik parçaların, il kültür ve turizm müdürlüğü ile işbirliği halinde, fotoğraflanıp tespit edilerek belli alanlarda toparlanması ve teşhire açık halde kamuya sunulması yararlı olacaktır. Uygun alanlarda, bir tür minyatür ölçekli “açık hava müzesi” uygulaması, bölgede kültürel gelişime de katkıda bulunacaktır.

Arkeo-Sev’in Kültür Ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile birlikte seramik-heykel çalışmaları projesi de, geliştirilmesi mümkün kültürel çalışmalardan bir diğeridir.


Sonuç:

Arkeo-Sev Girişimi, arkeolojik-kültürel miras konularında yerel yönetim ve resmi otoritelerle birlikte çalışmak istemekte; bu alana sivil katkı ve mobilizasyon sağlamaya çalışmaktadır.

Eğer bu noktada bir istek birliği oluşursa, yukardaki veya daha farklı projelerin geliştirilmesi ve birlikte hayata geçirilmesi zor olmayacaktır.


Saygılar sunarız.

Arkeo-Sev Projesi Girişimi


***

Soli antik limanına ve sütunlu yola birkaç yüz metre kala,
eski sur kalıntıları önündeki bu manzaralara artık yer vermeyelim!












Mezitli Belediyesi, umarız, bu moloz yığma alanını dikkate alır...
ve Soli antik liman alanına birkaç yüz metre mesafedeki bu rahatsız edici durum ortadan kaldırılır.



*



 http://www.facebook.com/photo.php?fbid=103168406423556&set=a.103167073090356.5512.100001911912436#!/album.php?aid=5512&id=100001911912436
 

Mezitli - Soli'deki Kaya Mezarları Arkeo Park Olsun! 


Soli Pompeiopolis: Mersin'in Tarihi Burada !

 **

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter