Sayfalar

6 Ocak 2011 Perşembe

Kuyuluk Kaya Mezarları

   

 

Kuyuluk Kaya Mezarları

Ümit Aloğlu

 


05 Ocak 2011, 14:11





Mezitli Belediye Başkanı Sayın Uğur Yıldırım ve Saygıdeğer     
     Eşleri Mualla Hanımefendiden Bir  Rica     
              

Ya da


KUYULUK KAYA MEZARLARI





Pompeipolis harabelerinin en ünlü kalıntısı olan Kral Yolu dikitlerinin yanından geçen yol, trafiğe kapatıldı. 


Mersin Büyük Şehir Belediye Meclisinin yerinde bir kararıyla yapılan bu uygulama, bu topraklara, bu toprakların tarihine saygısı olan herkesi sevindiren, saygı ile karşıladıkları bir uygulama oldu.


Her başlangıç, bir umuttur. Yüreklerde saklı olan bir umudun yeşermeye başlamasıdır.


Sözünü ettiğim uygulamadan sonra arkeolojiye, eski eserlere, bu toprakların sakladığı zenginliklerin korunup gün ışığına kavuşmasını bekleyenlere bir umut doğdu.  Yüreklerinde ve beyinlerinde bu umudu taşıyan insanlar o günden beri belediyemizin bu alanda çalışmalar yapacağını da umuyor, bir an öce de çalışmaların başlanmasını bekliyor. 


Bugünlerde de Arkeo Sev grubu da birtakım yayınlar yapıyor, Kuyuluk yolundaki “Kaya Mezarları”nı korumak için çırpınıyor. 


Mezitli Belediyesi Belediye Başkanı Sayın Uğur Yıldırım’ın değerli eşleri Mualla Yıldırım Hanımefendiyi bu konuda eylemliliğe çağırıyorum.


Kendileri bir sanat tarihçisi olarak elbette konuyu herkesten iyi biliyorlardır ve konuyla herkesten çok ilgilidirler. Geriye bir şeyler yapmak için niyet etmek ve eyleme geçmek kalıyor. Bir dernek mi,  vakıf mı kurmalı, daha iyisi Arkeo Sev’le iletişime girip onları desteklemeli mi; ne yapılmalı ise, yasal işleyişi, en iyi değerli bir hukukçu olan Belediye Başkanımız Sayın Uğur Yıldırım bilirler; yaşam boyu yaptıkları gibi bu konuda da el ele verip Kuyuluk “Kaya Mezarları” korumaya almalıdırlar.


Dahası, bu kadarla yetinmeyip gereken bilimsel çalışmaların yapılmasına öncülük etmeli, nihayet insanlığın hizmetine, turizme açmalıdırlar. 


Bunun için, üniversitemizle bu alandaki işbirliklerini[1] geliştirmeli; yapılabilecekleri- üniversitemizin bu konuya duyarlı olduğundan kesinlikle emin olduğumuz uzmanlarıyla- planlamalı; araştırma ve kazılar için projeler üretmeli; sponsor olmalı, sponsor bulmalıdırlar.


Güneş şehri Soli için festival düzenlemek, elbette belediyemizin bu konuda söylenmiş ilk sözü ya da yapacaklarının “önsöz”ü idi.


Bu “önsöz”ün devamı için gereğini yapmak, sosyal demokratlıklarının olduğu kadar aydın kişiliklerinin de gereğidir.






[1] Sütunların bulunduğu alanda yapılan kazıların Mersin Üniversitesi ile Mezitli Belediyesi’nin işbirliği ile yapıldığını biliyoruz.




Kuyuluk yolundaki Kaya Mezarlar
























*****





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter