Sayfalar

30 Ocak 2011 Pazar

Kanlıdivane'de Restorasyon Çalışmaları Başlatılıyor!



SAKLI KENT KANLIDİVANE GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

KANLIDİVANE ANTİK KENTİ TURİZME KAZANDIRILACAK 

MERSİN VALİ YARDIMCISI OLCAY: 

"KANLIDİVANE'DE BAŞLATILAN ÇALIŞMA İÇİN 200 BİN LİRA ÖDENEK AYRILDI"

KANLIDİVANE ANTİK KENTİ TURİZME KAZANDIRILACAK     -MERSİN VALİ YARDIMCISI OLCAY: KANLIDİVANE'DE     BAŞLATILAN ÇALIŞMA İÇİN 200 BİN LİRA ÖDENEK AYRILDI 
Mersin'in Erdemli ilçesindeki Kanlıdivane Antik Kenti'nin turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldığı bildirildi.


Mersin´in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesinde bulunan Kanlıdivane Antik Kentte çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışması başlayarak, yaz sezonunda turizme yeni haliyle kazandırılması bekleniyor.

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesinde bulunan Kanlıdivane Antik Kentte çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışması başlayarak, yaz sezonunda turizme yeni haliyle kazandırılması bekleniyor.

Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerinden oluşan 15 kişilik heyet, Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay başkanlığında, Erdemli'nin Ayaş beldesindeki Kanlıdivane ve Elaussia Sebaste antik kentleri ve Kız Kalesi'nde bir dizi incelemelerde bulundu.

     
Mersin Vali Yardımcısı Suphi Olcay, inceleme ile ilgili olarak yaptığı açıklama da; Mersin'deki kültürel değerlerin korunması ve turizme kazandırılması amacıyla bu yıl il genelinde restorasyon ve çevre düzenlemesi için 12 Milyon TL. ödenek ayrıldığını belirterek, ilk olarak 200 bin TL. lik ödenek ile Kanlıdivane çevre düzenleme çalışmalarının başladığını ifade etti. 

Olcay, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ile ortaklaşa yapılan çalışmaları Kanlıdivane Antik Kenti'nden başlattıklarını belirten Olcay, Erdemli Kaymakamlığı ve Ayaş Belediyesinin desteklediği Kanlıdivane Peyzaj Düzenlemesi Projesi kapsamında bölgede temizlik yapıldığını belirtti. 

İl genelinde kültürel varlıkların korunması amacıyla gerçekleştirilecek projeler için İl Özel İdaresinde 12 milyon lira ödenek ayrıldığının altını çizen Olcay, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nida Naycı'nın hazırladığı proje çerçevesinde 30 kişilik ekiple başlatılan temizlik çalışmaları sürüyor. Asıl uygulamasına mayıs ayında başlanacak çalışmanın haziran veya temmuz ayında tamamlanması planlıyor. Amacımız görkemli ve önemli kalıntıların yer aldığı tarihi antik kentte yılda 20 bin olan ziyaretçi sayısını 100 binlere çıkarmak'' dedi. 

Kanlıdivane Antik Kenti'nin tanıtımının Türkiye çapında yetersiz olduğuna işaret eden Olcay, ''Kanlıdivane kalıntıları ilçemizin, kentimizin hatta ülkemizin önemli arkeolojik kalıntıları arasında bulunuyor. Helenistik dönemden kalma, erken Roma, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılan, önemli yerleşim yerlerinden biri olan ve özellikle MS 4. yüzyılda Bizans döneminde Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri haline gelen Kanlıdivane'nin bugüne kadar tanıtımı yapıldı ancak istenildiği kadar ziyaretçi akışı sağlanamadı. Projenin tamamlanmasıyla tanıtım çalışmalarına önem verilecek'' dedi..

     
İncelemeye;
Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr Tamer Gök, 
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Şehircilik Kürsüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr Ruşen Keleş, 
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neriman Şahin, 
MEÜ'den Doç. Dr. Nida Naycı, 
Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, 
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Vedat Güngör, 
İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Emel Gökbel, 
Mersin Müze Müdürü Songül Ceylan Bala 
katıldı.

  Kaynak : YENİ HABER

**





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter