Sayfalar

23 Ocak 2011 Pazar

Basında Arkeo-Sev Projesi




















"Arkeo-Sev Projesi"nin ortaya çıkma tarihi çok yakın...Projemizin ana hatlarını 18 Kasım 2010'da yayınladık.

Fakat  ilçeleriyle birlikte Mersin'in böyle bir projeye duyduğu ihtiyaç çok büyüktü... 

Projemize gösterilmeye başlanan bu ilgiyi biz, "Arkeolojik Kültür Mirası"nın Mersin için her alandaki büyük önemine bağlıyor ve daha çok umutlanıyoruz...

Konuya ilgi duyan herkesi bizimle irtibata geçmeye çağırıyor,destek istiyoruz.

E-mail adresimiz:
arkeosev@gmail.com

 *****************************
 9 Aralık 2010 Perşembe









ANADOLU’NUN ZENGİNLİĞİNİ ANLATACAKLAR

Arkeosev Projesi Gönüllüleri, öğrencilere arkeolojik değerleri tanıtacak.

Mersin’de bir grup arkeoloji gönüllüsü, ilköğretim öğrencilerine ve kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlara yörenin arkeolojik zenginliğini tanıtmak, tarihi kalıntıların tahrip edilmesini önlemek ve Mersin’de açıkhava müzesi kurulması için kamuoyu oluşturmak amacıyla Arkeolojik Mirası Korumak İçin Sevdirme Projesi (Arkeosev) çalışmalarına başladı. 

Şimdiden sosyal paylaşım sitelerinde bir ağ kuran, ilgili makamlara programlar sunmaya başlayan gönüllüler, “Yöre insanının arkeolojik eserleri ‘gavurun taşı’ olarak değil, Anadolu’nun zenginliği olarak görmesini sağlamak istiyoruz” diyor.

(ABİDİN YAĞMUR’un haberi sayfa 5’te)


‘Gâvurun taşı’ değil, Anadolu’nun zenginliği  

Ali Mavi

‘Gâvurun taşı’ değil, Anadolu’nun zenginliği ABİDİN YAĞMUR

Mersin’de bir grup arkeoloji gönüllüsü, ilköğretim öğrencilerine ve kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlara yörenin arkeolojik zenginliğini tanıtmak, tarihi kalıntıların tahrip edilmesini önlemek ve Mersin’de açıkhava müzesi kurulması için kamuoyu oluşturmak amacıyla Arkeolojik Mirası Korumak İçin Sevdirme Projesi (Arkeosev) çalışmalarına başladı.



Şimdiden sosyal paylaşım sitelerinde bir ağ kuran, ilgili makamlara programlar sunmaya başlayan gönüllüler, “Bu yörede neredeyse adım başı bir tarihi kent var. Yöre insanının arkeolojik eserleri ‘gavurun taşı’ olarak değil, Anadolu’nun zenginliği olarak görmesini sağlamak istiyoruz” diyor.

Arkeolojik Mirası Korumak İçin Sevdirme Projesi için bir araya gelen bir grup gönüllü, önümüzdeki aylarda okullarda eğitim çalışmalarına başlayacak. Gönüllüler ayrıca Mersin’deki arkeolojik kazı alanlarını gezecek, buralarda temizlik çalışmaları yapacak.

Projenin yürütücülerinden Nuray Kaçmaz, eğitim çalışmalarını Mersin Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürüteceklerini söyledi. Eğitim çalışmalarının ilk olarak Mezitli ilçesindeki ilköğretim okullarında başlayacağını söyleyen Kaçmaz, “Eğitim toplantıları daha sonra tüm ile yayılacak. Sadece ilköğretim okullarıyla sınırlı kalmayacağız, liselerde de öğrencilere ve velilerine Mersin’in arkeolojik değerlerini anlatacağız. Öğrencilerin müzeleri ve kazı alanlarını gezmesini sağlayacağız. Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda bize destek olacak” dedi.

‘İhtiyaçtan doğduk’

Mersin’in arkeolojik zenginliklerinin sadece yüzde 5’inin müzede sergilendiğini, geriye kalan kısmının ise depolarda tutulduğunu söyleyen Sefa Kaçmaz da “Tarihi kentlerin tahrip edilmesini önlemek için kamuoyu oluşturmayı hedefliyoruz. Mezitli ilçesindeki Soli Pompeipolis kentinin açıkhava müzesi haline getirilmesi de amaçlarımız arasında. Bunun gerçekleşmesi için kampanyalar yürüteceğiz. Mersin ve yöresi tam bir açıkhava müzesi gibi. Bu zenginliği önce kendi insanımıza tanıtmak istiyoruz” dedi.

Mersin’deki arkeolojik alanların yanlış yerleşim planlamaları nedeniyle risk altında olduğuna dikkat çeken Kaçmaz, bu risklerin azaltılması için yerel yönetimlerin sürece müdahale etmesi gerektiğini, bunun sağlanması için de kamuoyu oluşturulması gerektiğini anlattı.

Kaçmaz, “Mersin Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu 10 yıldır ‘Arkeolojik Yokoluş’ projesi kapsamında çalışmalar yapıyor. Biz, üniversite ile toplum arasında bir sivil inisiyatif olmak için ortaya çıktık. İhtiyaçtan doğmuş bir sivil hareketiz. Mersin, müthiş bir arkeolojik zenginliğe sahip, açıkhava müzesi gibi. Ancak bu potansiyeli harekete geçirmek için bizim gücümüz yetmez. Biz sadece bir kapağı kaldırdık. Yerel yönetimlerin ve turizm şirketlerinin bu projelere maddi ve manevi desteği olursa Mersin’in arkeolojik değerlerini koruyabiliriz ve buralara turist getirebiliriz” diye konuştu.

Arkeolojik Mirası Korumak İçin Sevdirme Projesi hakkında detaylı bilgi almak isteyenler www.arkeosev.blogspot.com adresini ziyaret edebilirler.

‘Geze geze bitiremedik’

Proje gönüllülerinden, turizm rehberi Ali Mavi bugünkü İskenderun, Adana, Tarsus, Mersin, Silifke, Anamur ve Alanya’dan oluşan tarihi Kilikya bölgesinin, Roma döneminin en büyük yerleşim alanı olduğunu belirterek proje hakkında şunları söyledi:
Bu bölgede neredeyse adım başı bir tarihi kent var. Ama bunların çoğu keşfedilmemiş. Literatüre girmemiş. Yöre köylüleri, avcılar ya da Mersinli amatör arkeoloji tutkunları tarafından tesadüfen keşfedilmiş onlarca tarihi kent var. 1989 yılından beri Mersin yöresindeki tarihi kent kalıntılarını geziyoruz, hâlâ bitiremedik ve hâlâ yeni bilgiler geliyor. Ama bu kent kalıntılarıyla ilgili ne bir sarı tabela var, ne bilimsel çalışma yapılmış, ne yazıtları okunmuş. Bu kent kalıntıları kendi kaderine terk edilmiş ve defineciler, yöre köylüler ya da bitki örtüsü tarafından tahrip ediliyor. İnsanlar, köylerindeki antik kent kalıntısından ‘gavurun taşı’ diye söz ediyorlar. Onlara, bu kalıntıların ‘gavurun taşı’ değil, Anadolu’nun, bizim zenginliğimiz olduğunu anlatacağız.”

Tesadüfen bulunmuş bir şehir kalıntısı

Erdemli’ye bağlı Tapureli köyündeki Roma-Bizans dönemine ait olduğu sanılan kent kalıntısı, arkeolojik tahribatın en çarpıcı örneklerinden biri. İçel Sanat Kulübü üyelerinin bir gezi sırasında keşfedip ağaçlar ve otlar arasından çıkardığı kalıntılarla ilgili resmi bir çalışma yapılmamış. Adı gezi rehberlerinde bile geçmeyen bu kent kalıntısı defineciler tarafından tahrip edilmiş. Tarihi kentteki kaya heykellerinin ise yüzleri parçalanmış.


http://www.mersinimece.com/detay.asp?hid=10632

**

 4 Aralık 2010 Cumartesi








 Mersin’de ARKEO SEV Projesi






















 Mersin’de ARKEO SEV Projesi 



ARKEO-SEV sözcüsü Safa Kaçmaz gazetemize yaptığı açıklamada, 
“Tarihi mirasın korunması, arkeolojik tahribatın önüne geçilmesi ve tahribatın kontrol altına alınması amacıyla; Mersin’de bir grup arkeo sever olarak “arkeolojik Mirası Korumak İçin Sevdirme (ARKEO-SEV) Projesi” ni başlatma kararı aldık” dedi.



ARKEO-SEV Projesinin Amacının Mersin ili civarındaki tarihi mirasın korunması olduğunu belirten Kaçmaz, “Arkeolojik tahribatın önüne geçilmesi ve tahribatın kontrol altına alınması amacıyla sivil inisiyatif olarak, geleceğimiz olan yüksek okul öncesi öğrencilerine tarih ve kültür bilincini geliştirme yönünde eğitim çalışmaları yapmak istiyoruz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve bir tarih zenginliği kenti olarak Mersin’in tarihi İ.Ö. 7 bin yılına kadar dayanıyor. Prehistorik dönemlerden başlayarak, Neolitik döneme kadar uzanıyor. Hititler, Persler, Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar ve İslami döneme halinde kesintisiz devam ediyor.

Böyle bir tarihsel geçmişe sahip kentimizde Kızkalesi, Korikos Kalesi, Cennet-Cehennem, Kanlı Divane, Adam Kayalar, Uzuncaburç, Üç Güzeller Mozaiği gibi bilinen tarihi eserlerin yanı sıra var olan ancak tanınmayan sayısız tarihi eser de bulunmaktadır.

Sınırları içinde mimari, heykel, seramik, sikke türü zengin çeşitliliği barındıran bölgenin adı “Antik Kilikiya” olarak da adlandırılır. Bu bölgenin coğrafi sınırı Doğu’da İskenderun Körfezi’nden başlayarak Alanya’ya kadar devam eder ve kuzeyde Toros Dağları ile geniş bir alana yayılır. Bu kadar geniş bir alanda, çok zengin arkeolojik mirası bünyesinde barındıran bölge ve Mersin kenti 1970’li yıllarda sanayi bölgesi olarak ilan edilmiş ve turizm dolayısıyla da arkeolojik miras çok büyük ölçüde ihmal edilmiştir” diye konuştu.

Kaçmaz açıklamalarında şunları da kaydetti; Yakın zamana kadar da, bölgenin sahip olduğu arkeolojik zenginliğin gün ışığına çıkarılması, korunması, tanıtımı ve kültür turizmine açılması yönünde de yeterli bir çaba gösterilmemiştir.

Son zamanlarda bölgenin hem doğa, hem de kültür turizmi açısından öneminin artması ve bu yönde yatırımların yoğunluk kazanması ile birlikte arkeolojik mekanların ve eserlerin korunması, turizmin hizmetine sokulması konusu daha da önem kazanmaktadır.


Günümüzde,“Turizm ve Arkeoloji”nin ayrılmaz bir bütün oluşturduğu gerçeği bir an bile gözden kaçırılmamalıdır.


Turizm yatırımlarında arkeolojik eserlerin korunması ve tahribatının önlenmesi konusu, bu bölgenin insanları olarak hepimiz için bir görev olmakla birlikte yerel yönetimlerin rolü daha da önem kazanmaktadır.


Bölgemizde turizm ile birlikte gelişen bir diğer faaliyet alanı ise tarım olmuştur. Özellikle Erdemli ve Silifke ilçelerine bağlı köylerde, tarla açma ve arazi elde etmek için arkeolojik alanlar tahrip edilmekte, mevcut mimari eserler ortadan kaldırılarak, bu alanların tarımsal faaliyetlerde kullanıldığı görülmektedir.

Ayrıca definecilik faaliyetleri nedeniyle ören yerlerinin yakınında yaşayan vatandaşların, bulduğu her mezarı ve yapıyı ahır veya depo olarak kullandığı da görülmektedir.


Burada ekonomik ve sosyal koşullara olduğu kadar, bilinç eksikliğine de bağlı olan bir “tahribat” ile karşı karşıya bulunuyoruz.

Eğer gerekli önlemlerin alınması doğrultusunda çabalar yeterince gösterilemezse açıktır ki bir tarih zenginliği kenti olarak Mersin’deki arkeolojik tahribat artarak devam edecektir.

Mersin kıyılarında pek az kimsenin tanıyıp, tanıttığı o muhteşem yapılar, şu anki halleriyle, birer taş-mermer artığı veya kalıntısından başka bir şey ifade etmiyorlar. Eğer onlar bizim “kültürümüzün” doğrudan parçası olmuş olsaydılar, tarlalara saçılmış taşlar olarak kalmaz, o güzelim tarihi yerler depo ve ahır olarak kullanılmaz, birer çöplük yuvaları olarak bırakılmazdı.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu, bölgedeki arkeolojik tahribatı önlemek için başlattığı bilinçlendirme çalışmalarında, Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde “arkeolojik eserleri koruma seminerleri” düzenlemişlerdir.


Proje kapsamında 2001 -2010 yılları arasında Mersin Merkez ve Silifke, Erdemli ilçelerine bağlı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında eğitim seminerleri yapılmıştır.


Bu çalışma deneyleri olumlu olmakla birlikte, daha da geliştirilme ihtiyacı içindedir. Deneylerin pratiğine dayanarak onları ilerletmek bu projenin temel çerçevesini oluşturmaktadır.

Arkeolojik mirasın korunmasına ilişkin gözden geçirilmiş Avrupa Sözleşmesinin Kamuoyunun Bilinçlendirilmesi başlığı altındaki 9. maddesinde yer alan;
“Geçmişin ve arkeolojik mirası tehdit eden tehlikelerin tanınması için bu mirasın değeri konusunda kamuoyu vicdanının uyandırılması ve geliştirilmesi amacıyla eğitici çalışmalar yapmayı taahhüt eder" bölümü bizim çalışmalarımızın dayanak noktasını teşkil etmektedir.

Biz, başlangıçta daha ağırlık vererek, bütün bu geniş alanın sadece dar bir bölümünde, ilk ve orta öğretim öğrencileri ve öğretmenleri arasında yerel ve ulusal otoritelerle ortaklaşa bir çalışma içinde öğrencileri bilinçlendirme çabalarını, bir sivil inisiyatif olarak geliştirmek istiyoruz.”

Kaçmaz, çalışmalardaki yöntem ve araçlar ile sonuçları ise şu ifadelerle dile getirdi;
"Başta valilik olmak üzere, ilgili bakanlık temsilcileri ile işbirliği yapmak
Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde ilk ve orta öğrenim okullarında programlanmış eğitim seminerleri düzenlemek; öğrenciler için tanıtıcı resimli kitapçık ve afiş hazırlamak


Mersin Üniversitesi’nin ilgili Arkeoloji bölümü ile sıkı bir ilişki ve işbirliği içinde proje ortağı olarak çalışmak


Eğitim çalışmalarının bir parçası olarak, öğrenciler arasında resim ve afiş yarışmaları düzenlemek ve konuyla ilgili çalışmaları halka açık merkezlerde sergilemek


Okullar için müze ve kazı alanları ziyaretlerini yaygınlaştırmak

Bu projenin internet üzerinde tanıtılması ve yapılan çalışmaların takip edilebilmesini sağlayabilmek için ortam yaratılması.

Proje çalışmalarına ve eğitim seminerlerine katılacak ve destek verecek gönüllüleri harekete geçirmek.
Yerel basını proje hakkında bilgilendirerek, bu proje ile ilgili uygulamaların kamuoyuna duyurulması ve kamuoyu desteği sağlayabilmek konusunda çalışmalar yapmak
Arkeolojik tahribata karşı bilgilendirme çalışmalarında yerel yönetimlerle işbirliği geliştirmek ve destek alışverişi sağlamak.

Arkeoloji-Sev Projesi Çalışmalarına gereken finansal bütçe için destek arayışları geliştirmek
Arkeoloji ile ilişkili olan Mimar, İnşaat ve Ziraat Odaları gibi mesleki sivil kurumlar ile işbirliği içinde olmak.

Zaman ve sabır gerektiren bu çalışmalar uzun bir sürece yayılarak sürdürülürse başarılı olunacaktır.

Başka yörelere göre daha az tanınmış ören yerleri ve arkeolojik alanlarıyla Mersin’in gelişmekte olan imarlaşma ve tarımsal sürecinin yol açtığı arkeolojik tahribatın, gelecek nesillerin bilinçli çabasıyla dengelenmesi ve kültürel miras alanlarının önümüzdeki yüzyıllara aktarılmasına yönelik olumlu çalışmalar, toplumun her kesiminin bilinçli desteğiyle gerçekleştirilebilir.


Fatih DÖNER
10 Aralık 2010

 



 ******************************


29 Kasım 2010 Pazartesi





http://www.anamurekspres.com/arkeo-sev-projesi-anamura-yarayacak-haber-5197.html


Anamur Ekspres Gazetesinde - Arkeo sev projesi .

 

****



Anamur'dan Adana'ya Tarih Hattı




**
 14 Kasım 2010






 

Mersin’de örnek proje: Arkeolojik Mirası Korumak İçin Sevdirme Projesi (ARKEO-SEV)




**











MERSİN'DE ARKEO SEV PROJESİ

http://www.mersinyasam.com/news/18728.html

**



**
09 Aralık, 2010

Arkeo-Sev Çalışıyor… ‘Gavurun taşı’ değil, Anadolu’nun Zenginliği


***

Çarşamba, 01 Aralık 2010 

Mezitli Haber

Mezitli - Soli'deki Kaya Mezarları Arkeo Park Olsun!

Mezitli- Soli "Kaya Mezarları"nın bulunduğu ve etrafı geçici olarak çevrilmiş alan...

Soli Kaya Mezar... 


***

 





NESİME KAYA


 ********





 











Arkeo-Sev, Mezitli Belediye Başkanı İle Görüştü




*****








Arkeo-Sev,Mezitli Belediye Başkanı İle Görüştü ...
 

Arkeo-Sev Projesi Girişimi adına yazar Safa Kaçmaz, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım ile görüştü.





http://www.demokratmersin.com/haberdetay.asp?ID=7237




***






Kaya Mezarları'nın 





****

  

23/1/2011






3000 yıllık tarihe yolculuk

 Arkeo-Sev Projesi Girişimi sözcüsü yazar Safa Kaçmaz, "Soli Pompeipolis Antik Kent Gezisi" hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı...



****

23 Ocak 2011






 

Arkeo-Sev Projesi

Arkeo-Sev Projesi










 

***

23.01.2011








Soli'de Tarihi Buluşma





**** 


24 Ocak, 2011








 

'Soli Pompeipolis Antik Kent Gezisi' ile 3000 yıllık tarihe yolculuk



***

mersinimece



Soli Antik kenti ziyaretçilere açılacak

Ö.SERDAR KOCAPINAR

MERSİN İmece

25 Ocak 2011 Salı sayfa:5

      Mersin’de bir grup arkeoloji gönüllüsü tarafından şehirde açık hava müzesi oluşturulması amacıyla kurulan Arkeolojik Mirası Korumak İçin Sevdirme Projesi (Arkeo - Sev) Soli Pompeipolis Antik Kentine gezi düzenleyecek. Arkeo- Sev Projesi Girişimi sözcüsü Safa Kaçmaz, bu tür bir gezinin ilk defa düzenlendiğine dikkat çekerek, amaçlarının Mersin’de açık hava müzesi kurulması için kamuoyu oluşturmak olduğunu söyledi.

‘Amacımız arkeolojik değerleri tanıtmak ve sevdirmek’

Özellikle ilköğretim öğrencilerine ve kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlara yörenin arkeolojik zenginliğini tanıtmak, tarihi kalıntıların tahrip edilmesini önlemek ve insanların bu zenginlik hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak niyetinde olduklarını da sözlerine ekleyen Kaçmaz, “Açık hava müzesi niteliğindeki bu antik kentin dört yanını da aynı gezi gününde tanıtmak istiyoruz. Kapsamlı bir arkeo- geziye Soli’de kitlesel katılımı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

      Arkeolojik Miraslarımızı Keşfedelim!

Soli Pompeipolis Antik Kentinde sürdürülen kazı çalışmalarına başkanlık yapan Prof. Dr. Remzi Yağcı’nın görüşleri doğrultusunda gezi parkurunu belirlediklerini ifade eden Kaçmaz,
“Arkeo - Sev olarak bizler, Mersin merkez ve ilçelerinde bulunan arkeolojik kültür varlıklarını koruma çabasını,tarihi mirasların ‘tanınması’ ve ‘ tanıtılması’ süreci olarak da ele alıyoruz. Arkeolojik Miraslarımızı Keşfedelim!” çağrısında bulundu.

     Arkeo-Sev gönüllüleri olarak düzenleyecekleri gezi öncesinden Soli Pompeipolis Antik Kentinde keşif yaptıklarını da anlatan Kaçmaz, “Keşif esnasında sadece sadece gezi güzergahını değil; antik kente ait olan tüm eski toprak üstü maddi değerleri saptamaya ve anlam kazandırmaya çalıştık. Ayakta kalan az miktardaki toprak üstü varlıkları ve limanıyla, dünyada benzerine az rastlanan bir özellik taşıyan Soli Pompeipolis antik kentine ait tüm kültür varlıklarını önemseyerek ele aldık ve gezi parkurunu bu şekilde oluşturduk” dedi.

     Açık hava müzesi niteliği taşıyan ve yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişi bulunan Soli Pompeipolis antik kentinde düzenlenecek gezinin 13 Şubat 2011 Pazar günü yapılacağını ve katılımcılardan ücret alınmayacağının altını çizen Kaçmaz, Mezitli Belediyesinin de kendilerini desteklediklerini söyledi.

    Geziye katılmak isteyenlerin, sadece yürüyüş ayakkabılarıyla birlikte yiyecek ve içeceklerini getirmelerinin yeterli olacağını sözlerine ekleyen Kaçmaz, ulaşımı da katılımcıların kendi imkanlarıyla sağlaması gerektiğini belirtti .Gezi öncesi katılımcılara parkur hakkında bilgi verileceğini de ifade eden Kaçmaz, toplanma yeri olarak Mezitli Belediyesi Soli Pompeipolis Liman Parkını belirlediklerini, katılımcıların en geç saat 11:00’da bu adreste olmaları gerektiğini aktardı.

    Soli gezisine tüm tarih, doğa, kültür ve arkeoloji dostlarını davet eden Kaçmaz, önümüzdeki dönemde Mersin’de bulunan diğer önemli arkeolojik alanlara da gezi düzenlemeyi hedeflediklerini belirten Kaçmaz, bu geziler için katılımcılardan sadece yol masraflarını karşılamalarını isteyeceklerini söyledi. Ayrıca amaçlarının arasında Soli Pompeipolis Antik Kentine düzenledikleri gezileri düzenli hale getirmek olduğunu da ifade etti.

    Soli Pompeipolis Antik Kentinin açık hava müzesi olabilmesi için çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Kaçmaz, son olarak, kentin yurt genelinde ve yurt dışında önemli bir yerinin olduğunu, bu anlamda turizm sektöründen kazanç elde eden kişi ve kuruluşların bu gezilere destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.



****

Pazartesi,  31 Ocak 2011

YEŞİL GAZETE


Arkeo-Sev: Kültür varlığı arkeolojiyi birlikte koruyalım - Murat Köylü

Arkeo Sev 2
Arkeo-Sev, arkeolojik tahribata “dur” diyor ve arkeolojiyi “sevmeye” çağırıyor. Arkeo-Sev; kültür varlıklarının doğal nedenlerle ya da insan eliyle gerçekleşen tahribine karşı mücadele etmek gerektiğini belirtiyor. İnsan eliyle, define uğruna, rant uğruna, tarım arazisi uğruna ve bazen de “restorasyon” adına yapılan tahribata karşı farkındalık ve eğitim oluşturmak gerekiyor. Bunun için, her tahribat fotoğraf makineleri ile saptanabilir [...]




******

03 Şubat 2011

 







Soli - Pompeiopolis Keşif Raporu





******







13 Şubat'ta Soli Pompeiopolis Arkeo-Gezisi!....




***

HABER 3

10.02.2011 


MERSİN'DE "ARKEOLOJİK MİRASIMIZI KEŞFEDELİM" ETKİNLİĞİ - 

 

SOLİ POMPEİOPOLİS ANTİK KENTİ'NDE "ARKEOLOJİK MİRASIMIZI KEŞFEDELİM" SLOGANIYLA GEZİ DÜZENLENECEK

 


MERSİN'DE ARKEOLOJİK MİRASIMIZI KEŞFEDELİM ETKİNLİĞİ

 Mezitli Belediyesi ve Arkeolojik Mirası Korumak İçin Sevdirme Projesi (ARKEO-SEV) işbirliğinde Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde "arkeolojik mirasımızı keşfedelim" sloganıyla etkinlik düzenlendiği bildirildi.

Belediye Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin'de arkeolojik mirasın korunması ve toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla yürütülen ARKEO-SEV projesi kapsamında, 13 Şubat Pazar günü gerçekleştirilecek gezi Viranşehir Soli Pompeipolis Liman Parkı'ndan başlayacak.

İlk bölümünde Soli Höyük ve Sütunlu Cadde'nin ziyaret edileceği etkinliğin ikinci etabında ise antik liman, Nekropol alanı ve Roma Hamamı gezilecek.

Katılımın ücretsiz olduğu etkinliğin tüm vatandaşlara açık olduğu kaydedildi.





****











KÜLTÜR GEZİSİ
10.02.2011 11:42







***

SonDakika.com

Haber Yayın Tarihi: 
10.02.2011 
Mersin (Anadolu Ajansı)  

Mersin'de "Arkeolojik Mirasımızı Keşfedelim" Etkinliği


http://www.sondakika.com/haber-mersin-de-arkeolojik-mirasimizi-kesfedelim-2528964/



***




SOLİ’YE ’ARKEOLOJİK GEZİ’ DÜZENLENECEK...


ARKEO-SEV PROJE GİRİŞİMİ İLE MEZİTLİ BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİNDE ’ARKEOLOJİK MİRASIMIZI KEŞFEDELİM’ SLOGANIYLA SOLİ POMPEİPOLİS ANTİK LİMAN KENTİNE ARKEOLOJİ GEZİSİ DÜZENLENECEĞİ BİLDİRİLDİ
  
 

















Akdeniz kıyılarında güneşin doğuşuna binlerce yıldır sessizce tanıklık eden ve Mersin’in merkez ilçesi Mezitli’de yer alan antik liman kenti Soli Pompeipolis, arkeoloji tutkunlarının ziyaretine açılacak.

Arkeo-Sev Proje Girişimi ile Mezitli Belediyesi işbirliğinde, ’Arkeolojik Mirasımızı Keşfedelim’ sloganıyla gerçekleştirilecek olan arkeoloji gezisinin, 13 Şubat Pazar günü düzenleneceği bildirildi. Katılımın ’ücretsiz’ olduğu etkinliğe katılmak isteyenlerin Viranşehir Mahallesi’nde yer alan Soli Pompeipolis Liman Parkı’nda bir araya geleceği kaydedildi. 

İki etaptan oluşan gezi programının sabahki bölümünde; Soli Höyük Alanı’nda yürüyüş gerçekleştirilerek, Soli Sütunlu Cadde’nin ziyaret edileceği ve Aratos’un mezarının da gezilmesinin ardından saat 12.30’da gezinin ilk etabının tamamlanacağı ifade edildi. Programın ikinci etabınınsa saat 14.30’da başlayacağı vurgulanırken, Antik Liman’ın ziyaret edilerek; Nekropol Alanı, Roma Hamamı’nın da gezileceği ve katılımcıların 17.00’da Soli Pompeipolis Liman Parkı’na dönüşüyle birlikte arkeolojik gezinin de tamamlanacağı dile getirildi.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Soli Pompeipolis Antik Liman kentinin adeta bir ’açık hava müzesi’ olarak öne çıktığını ifade ederek, bu alanda yürütülen arkeolojik kazıları önemsediklerini ve belediyenin imkanları ölçüsünde de söz konusu kazılara gereken desteği vermeye çalıştıklarını anlattı. Antik liman kentini bir ’açık hava müzesi’ne dönüştürebilme noktasında girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Yıldırım, organize edilen arkeolojik gezinin de Soli Pompeipolis’in, tanıtımı ve buranın sahiplenilmesi noktasında bir kentlilik bilinci oluşturulması noktasında oldukça önemli bir adım olduğunu savundu.






***
 
 

 SOLİ’YE ’ARKEOLOJİK GEZİ’ DÜZENLENECEK...

 

















***



Soli'ye 'Arkeolojik Gezi' Düzenlenecek

10 Şubat 2011 Perşembe 11:32
 Soli'ye 'Arkeolojik Gezi' Düzenlenecek


***
 Haber Fx
 

 Soli'ye 'arkeolojik Gezi' Düzenlenecek



***





Soli`ye `arkeolojik Gezi` Düzenlenecek 



***



SOLİ'YE 'ARKEOLOJİK GEZİ' DÜZENLENECEK

ARKEO-SEV PROJE GİRİŞİMİ İLE MEZİTLİ BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİNDE 'ARKEOLOJİK MİRASIMIZI KEŞFEDELİM' SLOGANIYLA SOLİ POMPEİPOLİS ANTİK LİMAN KENTİNE ARKEOLOJİ GEZİSİ DÜZENLENECEĞİ BİLDİRİLDİ




***

Haber Yurdum


Soli'ye 'Arkeolojik Gezi'




***


Haber Oku

Solı'ye 'Arkeolojık Gezı' Düzenlenecek



***
net habercilik
 http://www.nethabercilik.com/haberler/mersin-72.htm

 
Soli'ye 'Arkeolojik Gezi' Düzenlenecek
11:32Akdeniz kıyılarında güneşin doğuşuna binlerce yıldır sessizce tanıklık eden ve Mersin'in merkez ilçesi Mezitli'de yer alan antik liman kenti Soli Pompeipolis, arkeoloji tutkunlarının ziyaretine açılacak.


***
14 Şubat 2011 Pazartesi
 
 





ARKEO-SEV GİRİŞİMİNDEN YÜKSELEN 

SESE DİKKAT..!

“Soli Pompeipolis insanlığın ortak mirasına dönüştürülmelidir”.....

14 Şubat 2011 Pazartesi - Mezitli Belediyesi ve Arkeo- Sev işbirliği ile “bir açık hava müzesine eşdeğer olan '' Soli Pompeipolis e “Arkeolojik mirasımızı keşfedelim '' sloganıyla 13 Şubat 2011Pazar günü gezi düzenlendi.

Katılımın ücretsiz olduğu geziye, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Başkan Yardımcısı Enver Küçükalıç, meclis üyeleri, arkeo- sev gönüllüleri ve vatandaşlar katıldı.

Arkeo- Sev Kurucusu: Sefa Kaçmaz; “Bizler Arkeo- Sev sivil inisiyatif olarak çağrılarda bulunuyoruz. Kamu oyunun dikkatine arz ediyoruz. Bu tür çalışmalarla, büyük tahribata uğrayan Arkeolojik alanlarımızın yeniden sahiplenilmesini sağlayacağız, Belediye Başkanımız Uğur Yıldırım a, Kazı Başkanımız Profesör Dr. Remzi Yağcı hocamıza destek ve katkıları için teşekkür ediyoruz '' dedi.

Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Tarihi ve kültürel mirasımıza ne oranda sahip çıkabiliyorsak, insanlığın ortak mirasına dönüştürebilme olanağı elde ederiz. On bir yıldır yapılan kazının son iki yılında Ben belediye başkanı olarak, kazı ekibiyle beraber, eşim, bürokrat ve meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte, belediye olarak yapabileceklerimizi eksiksiz yapmaya çalıştık. Ama burada yapılacak çalışmalar, ne belediyenin olanaklarıyla, ne de arkadaşlarımızın sorumluluk bilinciyle olacak şeyler değil, çok önemli oranda maddi desteğe ihtiyaç var.

Burada sevindirici bir haberi paylaşmak isterim. Güney uçta karşılıklı yedişer sütunun ayağa kaldırılarak turizme kazandırılması, açık hava müzesine dönüştürmek için bir yıldan fazla süredir, Adana Anıtlar Kurulu ile çalışmamız var, son restorasyon çalışmasını, Kültür ve Tabiat Kurulu nca onaylanmasını sağladık. Başkan Yardımcımız Enver Küçükalıç bu konuda özverili çalışmalar yaptı. Ayrıca Anıtlar Kurulu ndan yaklaşık maliyet, 800 bin lira hesap çıkarıldı, ihale aşamasına geldik. Bakanlıkla olan yazışmalar tamamlandı. İl Özel İdare de ihale işlemlerinin yapılmasını müteakip, İl Özel İdare sinden alınacak 800 bin lira, Bakanlığın katkısı ve Belediyemizin katkıları ile birlikte kazı çalışmalarımız hız kazanacaktır. Sayın Valimizle yapacağımız görüşmelerimizden olumlu sonuç alabilirsek, Bakanlığın katkısı, belediyenin katkısıyla birlikte Soli Pompeipolis antik kenti gün ışığına çıkacaktır. Sayın Valimizle yaptığımız görüşmelerde herkesin elini taşın altına koymasının bir zorunluluk olduğunu konuştuk.

Sayın Valimizin öncülüğünde ve önderliğinde, Kazı Başkanımızın vereceği bir brifing için, Büyükşehir Belediye Başkanımızı, ilçe Belediye Başkanlarımızı, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarımızı bir araya getirmemiz gerekmektedir. Sayın Kültür Bakanımızla da görüştük.

Görüşmelerimiz neticesinde şu ana dek bir sonuç alamadık, inşallah ilerleyen dönemlerde sonuç alacağız. Biz direncimizi kaybetmiyoruz, vatandaş olarak ta duyarlıyız. Buraya, görev süremiz içerisinde evimize, elimize gözümüze baktığımız gibi bakacağız. İnşallah insanlığın ortak mirası olan, bu tarihi ve kültürel varlığı, toprak altında kalmaktan kurtararak gün ışığına çıkartıp insanlığın, turizmin hizmetine sunacağız '' dedi.

Gönüllü rehberler eşliğinde 13 Şubat 2011 Pazar günü, Viranşehir Soli Pompeipolis Liman Parkı nda saat 11.00 de başlayan gezi, iki etaptan oluştu. Sabah etabında, Soli Hoyük alanına yürüyüş, Soli Sütunlu yol ziyareti, Aratos un mezarına ziyaret ve saat 12.30 gibi birinci etap tamamlandı.

Öğleden sonra saat 14.30 da başlayan ikinci etapta ise antik liman ziyareti öncesinde bir kısa müzik dinletisiyle katılımcılara hoş anlar yaşatıldı, sonrasında Nekropol alanı, Roma Hamamı ziyareti ile devam eden gezi, saat 17.00 de sona erdi.




************

 haber3

MERSİN'DEKİ SOLOİ POMPEİPOLİS KAZILARI -MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI YILDIRIM: 

"YAPILACAK ÇALIŞMALAR, BELEDİYENİN 

OLANAKLARIYLA VEYA ARKADAŞLARIMIZIN 
SORUMLULUK BİLİNCİYLE OLACAK ŞEYLER DEĞİL"


***********


Soli'yi Yeniden Keşfettiler

***





*******





***********




************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter