Sayfalar

7 Ocak 2011 Cuma

Mersin'de Tırmıl Tepe Höyüğü

http://www.akdeniz-bld.gov.tr/haber/resimler/2405201002.jpg

Tırmıl Tepe Höyüğü: 
Mersin'in en eski yerleşim bölgelerinden biri ...



Tırmıl Höyük – (Tumil Kalesi )

Akdeniz İlçesinin 3 km. kuzeydoğusunda Yeni Hal kompleksi yakınındadır.

Çanak çömlek parçalarının yüzeyde rahatça görülebildiği Tırmıl Tepe’nin üzerinde küçük bir garnizon kalesi bulunmaktadır.

Kuzeydoğudaki Yaka Kalesi ( foto:16 , bugün kalıntılarından çok azı kalmıştır)ile bakışımlıdır. Kuzeydoğu köşedeki yuvarlak kule, kale burcundaki mazgallı siperlere kadar yükselmektedir. Kuzeybatıdaki kule ise 2 m. yüksekliğe kadar korunmuştur. Diğer kulelerde olduğu gibi yuvarlak yüzü kuzeye doğru dışa çıkmamıştır ama doğuya döndürülmüştür. İki kuleyi birleştiren duvar çökmüştür. Kalenin merkezinde bazı yıkıntılar ve sığ çukurlar bulunmaktadır. Orta Çağa ait metinlerde bu kale ile ilgili her hangi bir bilgiye rastlanmamıştır.

Kuzeydoğudaki kule ve dış yüzey taşları iyi korunmuştur. İç yüzeydeki sıvalar görülebilmektedir. Dış yüzeyin taş işçiliği Yaka, Kütüklü (Tarsus’un kuzey doğusunda, Adana sınırına yakın) ve Tece Kaleleri ile benzerlik göstermektedir. 

Kuledeki beşik tonoz bugün çökmüştür. Duvarcı işçiliği Silifke Kalesi’nin işçiliğini anımsatmaktadır. Kuzeybatı kulenin dış yüz taşları kaybolmuştur, ancak kuzeydoğu kuleninki ile aynıdır. Bu kaledeki çember oda, çöken duvarın parçalarıyla doldurulmuştur.



TIRMIL KALE

    
















Mersin Toptancı Hali’nin Güney bitişiğinde yer almaktadır.
Bir höyük üzerine kurulu olan Tırmıl Kale üzerinde bügüne 
kadar herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır.


http://www.akdeniz-bld.gov.tr/haber/resimler/2405201003.jpg



Türü: Höyük
Rakım: 140 m
Bölge: Akdeniz
İl: İçel
İlçe: Merkez
Köy: Çilek
Araştırma Yöntemi: Yüzey Araştırması
Dönem: Çanak Çömlekli

Yeri: İçel il merkezinin kuzeydoğusunda; Mersin-Tarsus tren ve karayolunun kuzeyinde Çilek Mahallesi'nde yer almaktadır. 1:200.000 ölçekli paftada gösterilmektedir.

Konumu ve Çevresel Özellikleri: Turmil; Termil olarak da geçen bu yer; 12 m yüksekliğinde; 30 m çapında; üstü düz olan bir höyüktür. Höyüğün yamaçlarında modern yapılar; tepenin üstünde büyük taşlardan yapılmış; geç devre tarihlenen bir yapıya ait kalıntılar mevcuttur. Bu kalıntılardan dolayı ticaret yolu üzerinde bir tahkimat yeri olduğu sanılmaktadır. Mersin ile Tarsus arasındaki Kale-i Hebelleç adlı kalenin burası olduğu tahmin edilmektedir.

Tarihçe: Araştırma ve Kazı: 1951 yılında; M.V. Seton-Williams başkanlığında gerçekleştirilen Kilikya Yüzey Araştırması'nda tespit edilmiştir.

Tabakalanma: Yüzeyden toplanan çanak çömlek parçaları; Mersin Yumuktepe bulgularına göre; Kalkolitik Çağ'dan Ortaçağ'a kadar tarihlenmiştir.

Buluntular: Çanak Çömlek:
Seton-Williams; tepenin yüzeyinden Halaf öncesi ve geçiş dönemine ait boyalı mallardan parçalar bulunduğunu bildirmektedir [Seton-Williams 1954:130].

Buluntular açısından başka bilgi verilmemektedir.

Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:
Buluntulara dayanarak bu höyükte bir Son Neolitik Çağ-İlk Kalkolitik Çağ Halaf öncesi döneme tarihlenen bir tabakanın varlığı kabul edilebilir. ASPRO'da 6/2. evre içinde değerlendirilmektedir.
[Hours et al. 1994].


 http://www.akdeniz-bld.gov.tr/haber/resimler/2405201006.jpg
 
Mersin'in en eski yerleşim bölgelerinden biri olmasının yanı sıra kentin önemli tarihi kalıntıları olarak da öne çıkan; 'Tırmıl Tepe Höyüğü'nün çorak yapısından kurtarılıp, yeşillendirilerek ziyarete açılacağı bildirildi.

24 Mayıs 2010

Merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce Özgürlük Mahallesi'nde höyükte gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte, mekanın tarihi ve doğal dokusu korunarak ağaçlandırılması, tüm bu çalışmaların ardından da halkın kullanımına açılması planlanıyor.

Konuyla ilgili olarak Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne yapılan resmi başvurunun yanıtının da beklendiği vurgulanırken, ilk iş olarak da höyüğün etrafındaki bulvar ve caddelerde kapsamlı bir temizlik ve bakım çalışması gerçekleştirilerek, tonlarca moloz ve çöpün kaldırıldığı kaydedildi.

Bölgedeki çalışmaları değerlendiren Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, "Söz konusu bölge, cadde ve bulvarlar olduğu için yasa gereği Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinde. Biz de bunun üzerine konuyla ilgili olarak Büyükşehir ile konuyla ilgili yazışmalar yaptık. Tabi yazışmadan önce de sürücülerimiz ile halkımızın zor anlar yaşamaması için kendi imkanlarımızla höyüğün etrafının temizliğini yaptık.

Halkımızdan ve özellikle de inşaat sahiplerinden bölgeye moloz ve çöp dökülmemesi konusunda duyarlılık bekliyoruz" dedi. 

Aslan, Tarihi Tırmıl Tepe Höyüğü için önemli bir proje hazırlığı içinde olduklarını, ancak bunun gerçekleşmesi için de Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün izin vermesi gerektiğini anlattı.

Tırmıl Tepe Höyüğü'nü yeşillendirmeyi planladıklarını belirten Aslan, bu noktada kurulun gerekli izinleri vermesi halinde söz konusu alanın yeşillendirilerek halkın kullanımına açık piknik ve sayfiye alanı haline getirileceği, bununla birlikte yapının tarihi dokusuna zarar verilmemesi için de gereken tüm önlemlerin de alınacağı bilgisini de verdi.

Aslan, "Büyükşehir Belediyesi ile de yeniden görüşeceğiz. Buranın Mersin'e ve Akdeniz'e kazandırılması gerekiyor. Ama ne yazık ki o bulvar ve caddelere molozlar dökülüyor. Daha önce de birkaç kez temizledik ancak bunun önüne geçemiyoruz.
Büyükşehir'in bölgeyle daha çok ilgilenmesi şart. Ara sıra tepenin etrafını elden geçiriyoruz. Ama bölgede baraka tipi evler de var. Bir plan ve proje çerçevesinde ve bir bütün olarak söz konusu alan bir düzene kavuşturulmalı" diye konuştu.

Kaynak :


**

R1
14 Temmuz 2001 
R1
14/7/2001 
R1
14 Temmuz 2001 
R1
14 Temmuz 2001 
R1
14 Temmuz 2001 
R1
14 Temmuz 2001 
R1


***


Kültür Emanetine Sahip Çık!

Emaneti Çocuklarına Devret!




3 yorum:

  1. tırmıl hep böyle gariban. bakımsız durur. Umarım onun da kaderi deiğişir çok geç olmadan. Kimse de kazı çalışması yapmak istemiyor nedense tırmıl da. Halbuki yapılsa, en yakınındaki Soli Höyüğe de Yumuktepeye de ışık tutacak belki.

    YanıtlaSil
  2. Çocukluğumun geçtiği bu yer yıllardır yok olmaya mahkum edilmiş.Nedense sürekli olarak burası görmezden geliniyor. Artık serserilerin uğrak mekanı olmuş durumda. Zaman zaman bazı aklıeveller kazma kürek alıp burasını tahrip edip duruyorlar. Gerçen hafta bir uğradım ve hayal kırıklığına uğradım. Akdeniz belediyesine adaylıklarını koyan herkes buranın düzenlenmesinden bahsetti ancak değişen hiçbirşey yok. Bekçiyle konuştum adam dertli serserilerle başe edemeyeceğini söyleyip durdu.Çok üzüldüm tarihe yapılan bu saygısızlığa karşı.

    YanıtlaSil
  3. "Tırmıl Tepe Höyüğü Arkeopark Projesi" ile ilgili gelişmeleri aşağıdaki bağlantıdan takip etmek mümkün...

    İlginize teşekkür ederiz.

    http://www.facebook.com/event.php?eid=180724938626297

    YanıtlaSil

Free Hit Counter