Sayfalar

4 Temmuz 2011 Pazartesi

“Mersin'e Modern Arkeoloji Müze Binası...”

 Arkeo-Sev :


 “MERSİN’E MODERN ARKEOLOJİ MÜZE BİNASI...”


 

















Arkeo-Sev: 
Tarih zengini Mersin’e Modern Bir Arkeoloji Müzesi Binası İstiyoruz!”

 
Arkeo-Sev Girişimi tarafından yapılan açıklamada, Mersin’e modern bir Arkeoloji Müzesi binasının acilen yapılması istendi.

Arkeo-Sev Girişimi sözcüsü Safa Kaçmaz, Mersin Haberci Gazetesi  Haber Müdürü Meltem Ahatoğlu’na yaptığı açıklamada, ‘kentin, modern bir arkeoloji müzesine ihtiyaç duyduğunu’ vurgulayarak, “2013 Akdeniz Oyunları kapsamında kente gelecek misafirlere mevcut müze binasını, 'kent arkeoloji müzesi' olarak tanıtmayalım” dedi.

Safa Kaçmaz yaptığı açıklamada, “Modern bir arkeoloji müzesi talebine tüm Mersinlilerin destek vermesi gerekiyor. Mersin’de arkeolojik zenginliklerin değerini tam olarak ortaya çıkarmak; bu değerleri tüm vatandaşlarımıza; yerli-yabancı ziyaretçilere tanıtmak; öğrencilere doyurucu eğitimler verebilmek mevcut müze binası koşullarında mümkün görünmüyor.  Mersin için hazırlanmış olan ‘modern müze binası planı’nın acilen ve 2013 Akdeniz Oyunları’na kadar mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Müzenin halkın rahat ulaşabileceği bir alanda olması da önem taşıyor. Muğdat Camii ile Deniz Müzesi yakınında tahsis edilmiş hazine arazi üzerinde, Mersin’in tüm tarihi zenginliğinin sergilendiği; günümüz Mersin’ine yakışan bir arkeoloji müzesinin yapılması konusunda ilgili tüm kurum ve kuruluşların öncü olmasını rica ediyoruz" dedi.

Arkeo-Sev Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilere göre, Mersin Merkez Müzesine kayıtlı, toplam 14 604 adet eser bulunmaktadır.  Fakat müzede, bunların sadece % 5-10 kadarı, yani yaklaşık 750 ile 1500 adet arkeolojik eser sergilenebiliyor. Müze sergi salonları çok yetersizdir.

Öte yandan, Soli-Pompeiopolis, Yumuktepe ve Elaiussa Sebaste (Ayaş) kazı alanlarından her yıl Müze'ye onlarca yeni eser gelmektedir. Müze sergi salonları yeterli olmadığı için, bu eserler doğrudan depolara yerleştiriliyor.

Modern bir müze binasının 2013 Akdeniz Oyunları’na kadar hayata geçirilebileceğini düşünüyoruz. Yerli ve yabancı ziyaretçilere arkeolojik kültür varlıklarını Müze’de en geniş şekilde sergileyebilmek, kent yaşamının geleceğine her bakımdan çok önemli katkılar sağlayacaktır.

“Tarih zengini bir kent” olan Mersin’e yakışan bir ‘arkeoloji ve tarih müzesi’ için, ilgili tüm kurumlardan ve yerel medyadan destek istiyoruz.”








**

































**

1 yorum:

  1. Acilen mersinimizin modern bir arkeoloji müzesine kavuşması lazım

    YanıtlaSil

Free Hit Counter