Sayfalar

7 Temmuz 2011 Perşembe

Soli-Pompeiopolis İçin Bütünlüklü Koruma Planının Önemi



Soli Pompeiopolis'in, sütunlu caddesinin güney kısmının restorasyonu çalışmasına emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu alanda atılan her olumlu adımı destekliyoruz.

Fakat, bu desteğin yanısıra, Arkeo Sev olarak, Sütunlu caddenin 3 metre önünden geçen karayolunun en kısa zamanda taşıt trafiğine kapatılmasının doğru olacağını anımsatmak istiyoruz.

Arkeosev 21 Ocak 2011 tarihli keşif gezisi raporunda, sütunlu yolun güney ucundaki yolun kasislerle, hız ve tonaj tahditleriyle denetime alınmasını önermişti. Biz, prosedürün ne olduğunu; bu yolun hangi kurumun yetki alanında olduğunu vb. bilmiyoruz. Bunun ayrıntı konusu olduğunu düşünüyoruz. 

Önemli olan temel konu şudur: Bugün itibariyle,  fotoğraflarda görüldüğü gibi, restorasyonu yapılmakta olan Sütunlu Cadde önünde yol serbestisinde en küçük bir kısıtlama bulunmuyor.  Öte yandan ise, ağır iş kamyonları dahil her türlü araç trafiğine açık bu yola 3 metre mesafedeki  sütunlar restore edilmekte; çift taraflı yedişer sütunun ayağa dikilmesi çalışması yürütülmektedir.Bu iki şey, dünyanın hiçbir yerinde, aynı anda, yanyana bulunamaz.

Fakat yayınladığımız fotoğraf gayet net anlatıyor...

Soli-Pompeiopolis antik kentinde, 1. derecede arkeolojik sit alanı içinde kalan belki de en önemli bölgede, antik  liman ile sütunlu yol girişi arasındaki alan üzerinden ve ayağa dikilmeye çalışılan sütunlara 3 metre mesafeden geçen; hiçbir hız ve tonaj kısıtlaması olmayan bu yolun taşıt trafiğine en kısa zamanda kapatılması gerekir.

Bu çalışmaların şu anından itibaren, bu kara yolunun, doğu ucunda Madımak Sitesi önü ile  ve batı ucundaki Jasmin İşetmesi önü arasında kalan bölümün motorlu taşıt trafiğine tamamen kapatılmasının uygun olduğunu düşünüyoruz.

İlgili ve yetkili tüm kurumlarımızdan, "bu iki şeyin  bir arada olamayacağı" fikrinden hareketle, acil tedbir ve karar alıp uygulamalarını rica ediyoruz.

Bu olay bir kez daha gösteriyor ki, Soli-Pompeiopolis ile ilgili her türlü çalışma,  bütünlüklü bir "koruma planı" çerçevesinde ele alınmalıdır. Böyle kapsamlı, bütünlüklü bir  koruma planı parçası olarak ele alınmayan tedbirlerin, bir süre sonra, işe yaramayacak veya hatalı bir uygulama olarak nitelenmesinin az olmadığını; çalışmaların yaz-boz'a dönüşmesi tehlikesi içerdiğini biliyoruz. Kaya mezarların kendi haline terk edilmemesi; defineci tahribatlarına karşı etkin tedbirler alınması; kaçak yapıların ve ağaçlandırılmış bahçelerin; işyerlerinin, dökülü molozların kaldırılması vb. hep böyle bir plana bağlı ele alınırsa, sonuçlar daha başarılı olacaktır.

Bizim için Soli-Pompeiopolis antik kenti için "bütünlüklü bir  koruma planı", yöreyi bütün çevresiyle birlikte ele alan ve Soli antik kentini Unesco dünya miras listesi adaylığına hazırlamayı öngören  bir koruma planı olarak ele alınmalıdır. 

Soli-Pompeiopolis için bütünlüklü koruma planı,  sağlam bir pusula edinerek Akdeniz'e açılma gibidir! 

Antik kentin bütün ihtişamıyla ayağa kaldırılması, her şeyden önce böyle kapsamlı-bütünlüklü  bir planın yapılmasına bağlıdır.

Öteki türlü, şimdi olduğu gibi, bir yandan büyük maddi meblağlarla sütunlar ayağa kaldırılmaya çalışılır ve  öte yandan da, bu sütunların 3 metre  önünden onlarca tonluk iş araçlarının geçtiği cadde trafiğe açık bırakılmaya devam edilir!

Lütfen, bu kabul edilemez duruma en kısa zamanda son verilmesi  yönündeki ricamız dikkate alınsın...





http://www.facebook.com/media/set/?set=a.119161451490918.20622.100001911912436

1 yorum:

  1. Zaten oraya hangi mantıkla yol yapmışlar anlamak mümkün değil.

    YanıtlaSil

Free Hit Counter