Sayfalar

13 Şubat 2012 Pazartesi

MEZİTLİ`DE ARKEOLOJİK VARLIKLARIN KEŞFİNE DOĞRU BİR GEZİ...

TARİH SEVERLER SOLİ POMPEİPOLİS’İN İZİNDE

İmece Haber Merkezi - Bir grup tarih dostu, ancak belli bir kısmı sit alanı olarak ilan edilen Soli Pompeipolis’in gerçek sınırlarının tespiti nedeniyle tarih yürüyüşü yapacak


Hiçbir ücretin alınmayacağı gezide Soli-Pompeiopolis antik kentinin, sadece Sütunlu Cadde, Soli höyük, antik liman çanağı ve çevresindeki 320 dönümlük 1. dereceden arkeolojik sit alanı dışındaki bölgelere ulaşılmaya çalışılacak.
Arkeo-Sev Topluluğu tarafından organize edilen gezi hakkında yapılan çağrıda kuzey Mezitli mıntıkasında, Soli-Pompeiopolis hinterlandı kapsamında yer aldığını düşünülen Soli Kaya Mezarları ile Çukur Ağıllık parkurunda ikinci bir arkeoloji ve doğa gezisi düzenlendiği bilgisi yapıldı.
Arkeo-Sev topluluğu tarafından yapılan açıklamada, “Soli-Pompeiopolis antik kentinin, sadece Sütunlu Cadde, Soli höyük, antik liman çanağı ve çevresindeki 320 dönümlük 1. dereceden arkeolojik sit alanından ibaret olmadığını biliyoruz. Kuyuluk Yolu ve Soli Kaya Mezarlarından, Eski Mezitli köyüne bağlı Çukur Ağıllık ve Cephanelik gibi bölgelere kadar bütün bu arkeolojik miras alanları, tarihte, Soli-Pompeiopolis antik kentinin periferisinde yer alan yerleşimler veya nekropoller olarak var olmuş olmalıdırlar. Dolayısıyla bu bölgedeki tüm arkeolojik emanet alanlarının Soli-Pompeiopolis antik kenti olarak birlikte değerlendirilmesi ve bütünlüklü bir koruma ve restorasyon projesine konu edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.
Gezi parkurlarını tarihin gerçekliklerini ortaya çıkartılması amacıyla etkinlikler düzenlekileri bilgisini veren Arkeo-Sev Topluluğu, “Bu çerçevede Arkeo-Sev Platformu olarak, Soli-Pompeiopolis antik yerleşiminin tarihteki tüm parçalarıyla tanınmasına çalışan gezi parkurları saptıyor ve bu tür tanıma amaçlı gezilere de, olabildiği ölçüde geniş kesimleri dahil etmeye çalışıyoruz. 13 Şubat 2011 tarihinde, Soli-Pompeiopolis için, Mezitli Belediyesi tarafından da desteklenen Sütunlu Cadde -Liman Çanağı- Soli Höyük ve yakın civarını kapsayan ilk tanıtım gezisi gerçekleştirilmişti. Şimdi 12 Şubat 2012 tarihinde, kuzey Mezitli mıntıkasında, Soli-Pompeiopolis hinterlandı kapsamında yer aldığını düşündüğümüz Soli Kaya Mezarları ile Çukur Ağıllık parkurunda ikinci bir arkeoloji ve doğa gezisi düzenliyoruz” açıklamasında bulundular.
Gezi için kumanya ve spor kıyafet getirilmesi gerektiği de vurgulanan açıklamada, “Soli-Pompeiopolis için bu tür gezilerle hem bu “antik kentin bütünselliği”ne vurgu yapmayı amaçlıyoruz; hem de gözden uzak kalmış alanlarda defineci çukurları, tarla açma, 2B yağması ve imarlaştırma türünden tahribatlar yoluyla arkeolojik emanetlerin yok edilmesine karşı duyarlılığı her düzeyde artırmaya çaba gösteriyoruz.
Ücretsiz ve tanıtım amaçlı bu geziye, tüm Arkeo-Sev'erler davetlidir. Yerel gazetecilerin, gönüllü rehberlerin, arkeolojik emanetlere duyarlı tüm yurttaşlarımızın bu alanları tanımak için geziye katılımından da mutlu oluruz” denildi.
12 Şubat 2012 Pazar günü 10.30'da Mersin-Silifke Yolu’nda, Soli Center/Migros önünde toplanacak grup Zeytinlik Yolu (Pazar caddesi) üzerinden, 607. sokak takip edilerek, 607. sokak ile 606. sokağın kesişme noktasında olan Soli Kaya Mezarları’nın bulunduğu yere ulaşacak.
Soli Kaya Mezarlarından sonra, 716. sokak/kuzey istikametinde ilerleyerek ‘Arkeo-Ev’ ziyaret edilip tanıtılacağı gezini arkasında 716. sokak-757. sokak olarak takip edilerek Arkeo-Ev'e ulaşılacak. 716. sokak 753/708. sokak olarak takip edilerek, Eski Köy Caddesi’ne çıkılacak. Eski Mezitli muhtarlığı binası önünde mola verilecek. Eski Köy Caddesi-1486. sokak kesişmesinden sağa sapılarak 1530. sokak yoluyla, Adana-Erdemli Otoyolu’nun üzerindeki köprüye gelinecek. Köprüden karşıya geçilerek, sol yönden gidilerek ‘Çukur Ağıllık’ adı verilen 1. dereceden arkeolojik sit alanı gezilecek. Eski Mezitli yoluyla geri dönülecek.

http://www.gazeteimece.com/kultur-sanat/tarih-severlerden-soli-pompeipolisin-izinde.htm


**




Fotoğraflar: Eski Mezitli-Çukur Ağıllık-Cephanelik- Kaya Mezarlar....

Tahsis edilen Arkeo-Ev’i yerinde gören tarih severler, buraya acilen yetkililerin el atıp, halka kazandırılması gerektiğini ifade ettiler.


Soli Kaya Mezarları...





MEZİTLİ`DE ARKEOLOJİK VARLIKLARIN KEŞFİNE DOĞRU BİR GEZİ

Arkeo-Sev topluluğu tarafından Soli-Pompeipolis’in gerçek sınırlarını tespit etmek amacıyla, 12 Şubat 2012 Pazar günü bir arkeoloji ve doğa gezisi düzenlendi.


Birçok tarih severin katıldığı gezide birinci dereceden sit alanları haricindeki diğer tarihi yerlere gidildi.


Gezide Arkeo-Sev topluluğunun ilk durağı Soli Kaya Mezarları oldu. Burada topluluk sözcüsü Safa Kaçmaz, tarih severlere kaya mezarları hakkında bilgi verdi ve gelen soruları yanıtladı.


Verilen bilgilerin ardından topluluk, ikinci durak olan Arkeo-Ev’e doğru hareket etti. Arkeo-Ev’i yerinde gören tarih severler, buraya acilen yetkililerin el atıp, halka kazandırılması gerektiğini ifade ettiler.


Son olarak Eski Mezitli Köyü’ne bağlı olan Çukur Ağıllık ve Cephanelik gibi bölgelere doğru uzun bir doğa yürüyüşü başladı. Tarihi yerleri yerinde görme imkanı bulan tarih severler, pek çok arkeolojik mirası yakından inceleme fırsatı buldu. Birçok mezarın ve işliğin bulunduğu Çukur Ağıllık’ın kaderinin definecilerin eline bırakılması toplulukta büyük üzüntüye sebep oldu.


“KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM.”


Gezi esnasında tarih severlere seslenen Arkeo-Sev sözcüsü Safa Kaçmaz, Arkeo-Sev’in ne olduğu hakkında topluluğa bilgi verdi.


Kaçmaz: “ Arkeo-Sev, arkeolojik emanetlerin tanıtılması, korunması ve farkındalık bilincinin oluşması amacıyla kurulan sivil toplum oluşumdur.” diye konuştu.


Yapılan tarih ve doğa yürüyüşü ile ilk önce Mezitli’de oturanlara Mezitli’nin arkeolojik varlıklarını tanıtmak, sonra da bunu tüm Mersin’e ve giderek de Türkiye’ye mal etmek amacını taşıdıklarını söyleyen Kaçmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bütün tarih severlerin en yakınlarındaki kültürel varlıklar olmak üzere tüm ülkenin ve dünyanın kültürel varlıklarına, insanlık emanetlerine hıyanet etmeden sahip çıkmalıdır.”


Yaklaşık beş saat süren gezinin ardından Eski Mezitli Muhtarlığı önünde grup dağıldı.



http://www.mezitli.gov.tr/2.asp?see=2074#.TzjsWuGuisE.facebook





2 yorum:

  1. sitalanında kalan arsam ne olacak anca konuşmayı bilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. sitalanında kalan arsam ne olacak anca konuşmayı bilirsiniz.

    YanıtlaSil

Free Hit Counter