Sayfalar

7 Şubat 2012 Salı

Mezitli'de Arkeolojik Varlıklarımızı Keşfedelim!



Soli Kaya Mezarı - Arkeo Ev- Eski Mezitli - Çukur Ağıllık güzergahında,
arkeo-gezi etkinliği...




Kumanyanızı Alın; Ayakkabınızı Giyin; Geziye Katılın!

Günübirlik Ücretsiz Gezi….

Soli-Pompeiopolis antik kentinin, sadece Sütunlu Cadde, Soli höyük, antik liman çanağı ve çevresindeki 320 dönümlük 1. dereceden arkeolojik sit alanından ibaret olmadığını biliyoruz.

Kuyuluk Yolu ve Soli Kaya Mezarlarından, Eski Mezitli köyüne bağlı Çukur Ağıllık ve Cephanelik gibi bölgelere kadar bütün bu arkeolojik miras alanları, tarihte, Soli-Pompeiopolis antik kentinin periferisinde yer alan  yerleşimler veya nekropoller olarak var olmuş olmalıdırlar.

Dolayısıyla bu bölgedeki tüm arkeolojik emanet alanlarının Soli-Pompeiopolis antik kenti olarak birlikte değerlendirilmesi ve bütünlüklü bir koruma ve restorasyon projesine konu edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu çerçevede Arkeo-Sev Platformu olarak,  Soli-Pompeiopolis antik yerleşiminin tarihteki tüm parçalarıyla tanınmasına çalışan gezi parkurları saptıyor ve bu tür tanıma amaçlı gezilere de, olabildiği ölçüde geniş kesimleri dahil etmeye çalışıyoruz.

13 Şubat 2011 tarihinde, Soli-Pompeiopolis için, Mezitli Belediyesi tarafından da desteklenen Sütunlu Cadde -Liman Çanağı- Soli Höyük ve yakın civarını kapsayan ilk tanıtım gezisi gerçekleştirilmişti.

Şimdi  12 Şubat 2012 tarihinde, kuzey Mezitli mıntıkasında, Soli-Pompeiopolis hinterlandı kapsamında yer aldığını düşündüğümüz Soli Kaya Mezarları ile Çukur Ağıllık parkurunda  ikinci bir  arkeoloji ve doğa gezisi düzenliyoruz.

Soli-Pompeiopolis için bu tür gezilerle hem bu  “antik kentin bütünselliği”ne vurgu yapmayı amaçlıyoruz; hem de gözden uzak kalmış alanlarda defineci çukurları, tarla açma, 2B yağması ve imarlaştırma türünden tahribatlar yoluyla arkeolojik emanetlerin yok edilmesine karşı duyarlılığı her düzeyde artırmaya çaba gösteriyoruz.

Ücretsiz ve tanıtım amaçlı bu geziye,  tüm Arkeo-Sev'erler davetlidir. Yerel gazetecilerin, gönüllü rehberlerin, arkeolojik emanetlere duyarlı tüm yurttaşlarımızın bu alanları tanımak için geziye katılımından da mutlu oluruz.



Program:
12 Şubat 2012 Pazar

1) Buluşma, 12 Şubat 2012 Pazar Saat: 10.30'da "Mersin-Silifke Yolu"nda, Soli Center/Migros Önünde olacak....

2) Oradan, Zeytinlik Yolu (Pazar caddesi) üzerinden,
607. sokak takip edilerek, 607. sokak ile 606. sokağın kesişme noktasında olan "Soli Kaya Mezarları"nın bulunduğu yere ulaşılacak.

3) Soli Kaya Mezarlarından sonra, 716. sokak/kuzey istikametinde ilerleyerek “Arkeo-Ev” ziyaret edilip tanıtılacak.

4) 716. sokak-757. sokak olarak takip edilerek Arkeo-Ev'e ulaşılacak.

5) 716. sokak 753/708. sokak olarak takip edilerek, "Eski Köy Caddesi"ne çıkılacak. Eski Mezitli muhtarlığı binası önünde mola verilecek.

6) Eski Köy Caddesi-1486. sokak kesişmesinden sağa sapılarak 1530. sokak yoluyla, “Adana-Erdemli Otoyolu”nun üzerindeki köprüye gelinecek.

7) Köprüden karşıya geçilerek, sol yönden gidilerek "Çukur Ağıllık" adı verilen 1. dereceden arkeolojik sit alanı gezilecek.

8) Herkes burada kumanyası ile öğle yemeği ihtiyacını giderecek.

8) Eski Mezitli yoluyla geri dönülecek.

Not:
-Yürüyüş ayakkabısı,
-Yağmurluk/rüzgarlık ile katılınız.
-Kumanya ve su (çay/kahve) gibi yiyecek/içeçeklerinizi
lütfen yanınızda bulundurunuz…
Bu etkinliğe yürüyerek katılmak isteyenlerin dışında, dileyenler motorlu araçlarıyla veya bisikletleriyle de katılabilirler.





http://www.facebook.com/media/set/?set=a.103167073090356.5512.100001911912436&type=3


Soli – Pompeiopolis , UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde Yer Almalıdır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter