Sayfalar

18 Şubat 2012 Cumartesi

Sivil Girişim: Köy Kültür Evleri...



Metin Kömbe tarafından  başlatılıp sürdürülen
Köy Kültür Evleri (Köy Müzeleri ve Kütüphaneleri) Projesi'ni destekleyelim!








ARKEOLOJİ SEVGİSİ AŞILANACAK
Metin Kömbe

Yıllar önce Silifke'nin tarihi mekanlarından Paslı antik yerleşimini gezerken, yol kenarında taşa yazılmış olan 'Cavır malı değil, bizim malımız. Koruyalım' yazısını okuduğumda kahkahalarla gülmüş tüm. Yazı tahmin edebileceğiniz gibi resmi bir kurumun yazdığı yazı değildi. Köylünün içinden gelerek yazdığı yazıydı.

Ne yazık ki, ülkemizde bulunan ve geçmiş medeniyetlerden kalmış olan tarihi eserlere yeteri kadar sahip çıkamadık. Resmi kurumların duyarsızlığı halkımızın bilinçsizliği ile birleşince, binlerce yıldır ayakta kalmış eserler bir bir yok olmuş. Tarihi eserlerin hatırı sayılır bir kısmı da yurt dışına kaçırılmış. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, Padişahların Avrupalı arkeologlara verdikleri kazı izinleri, çok değerli eserlerin Avrupa'ya kaçırılmasına neden olmuş. Bu gün Avrupa'daki birçok müzede Anadolu'dan götürülen eserler sergilenmektedir.


Ormanların korunmasıyla ilgili çok sevdiğim bir söz var; 'Ormanı köylü korur.' Orman köylüsü ekonomik olarak desteklenirse ve bilinçlendirilirse, ormana en iyi bekçiliği yapar. Tarihi eserler de aynı ormanlar gibidir. Yasaklarla, bekçilerle yeteri karda korumak ne yazık ki mümkün olmuyor. Başta köylülerimiz olmak üzere tüm halkımız bilinçlen-dirilirse, tarihi eserler ancak o zaman korunur. Bilinçlendirme de çocukluktan başlar.


Silifke'de arkeoloji sevgisini çocuklarımıza aşılamaya yönelik çok güzel bir proje başlatıldı. Üyesi olduğum Silifke Arkeoloji ve Tarih Grubu ile Mersin'de faaliyet gösteren Arkeo-Sev Grubu, Silifke Belediyesi'nin desteğiyle ilköğretim öğrencilerine yönelik bir dizi seminerler ve geziler düzenleyecek.


Arkeolojik kültür varlıklarını tanıtma ve arkeolojik tahribata karşı koruma bilincini geliştirme amacı taşıyan bu eğitim seminerleri, gönüllü eğitmenler tarafından, 5 İlköğretim okulunda 12 farklı oturum halinde verilecek.


Bu dönem zarfında, seminer verilecek okullarda, arkeolojik kültür değerlerine ve bu alandaki tahribatın boyutlarına dikkat çeken afişlerin asılması, tanıtım broşürlerinin tüm öğrencilere dağıtımı hedefleniyor. Silifke Belediyesi tarafından bastırılan afiş, tanıtım broşürü ve katılım belgesi kampanya materyalleri olarak kullanılacak.


Yıllardır yürüttüğüm Köy Kültür Evleri (Köy Müzeleri ve Kütüphaneleri) Projesi'nin amaçlarından birisi de küçük-büyük tüm köylülere tarihi eser sevgisi ve bilinci aşılamaktır. Köyünde müze olan bir çocuğun tarihi eserlere bakışı mutlaka değişecektir.


Müzelerin turizme katkısı, turizmin ekonomiye katkısı zincirleme olarak birbirini etkileyecek ve köylü de 'Tarihi eseri ne kadar korursak, gelirimiz o kadar artar' şeklinde bir düşünce oluşacaktır.


Silifke'de başlatılan böylesine anlamlı projenin yurdumuzun her yerinde uygulanması gerekiyor. Resmi kurumlar, sivil toplum örgütleriyle el ele vererek halkı bilinçlendirmeli. Tarihi eserler, geleceğe iletmek üzere geçmişin bize teslim ettiği emanetlerdir. Emanete hıyanet etmeyelim.


15 Şubat 2012

































BAYHASAN KÖYÜ MÜZE VE KÜTÜPHANESİ

http://www.youtube.com/watch?v=NNRHc5AVp3o&feature=share






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter