Sayfalar

28 Ağustos 2011 Pazar

Mersin'de Arkeo-Gezi Takvimi Belirlendi!




  
Mersin’de Arkeo-Gezi’ler Başlıyor...



Arkeo-Sev Gezi Programını Yayınlandı:

 “Yaşadıkları Kentin Tarihsel Değerlerini Tanımak İsteyen Mersin’lilere Müjde!”



Arkeo-sev gönüllülerinden Safa Kaçmaz, Ali Mavi, Şahin Özkan ve Kutlu Çelik tarafından hazırlanan programda,  arkeo-gezilerin sadece Mersin çevresi ile sınırlanmadığı belirtilerek, “Şanlıurfa-Göbekli Tepe-Nemrut Parkuru”nun da bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada;
“Arkeo-sev gönüllülerinin katıldığı bu geziler tümüyle sosyo- kültürel amaçlıdır ve hiçbir ticari amaç taşımıyor.

Mola verdiğimiz yol üstü market veya kahvelerdeki köylülere yöredeki tarihsel varlıkların önemini anlatıyoruz; arkeolojik değerlere sahip çıkmalarının önemine ve turist getirici faydalarına vurgu yapıyor; ilk öğretim okullarındaki seminerlerde kullandığımız  afişlerimizden veriyoruz”
denildi.

Arkeo-Sev Gönüllüleri: Safa Kaçmaz, Şahin Özkan, Ali Mavi, Kutlu Çelik













 


Geziler, Arkeolojik Tahribatı Belgeliyor



“Bazı arkeo-gezilerimize Medya’da çalışan gazeteciler de katılıyor. Bu gezilerde birlikte tanık olduğumuz ‘defineci tahribatları’nı haber yapıyorlar.

Erdemli'ye 32 km. mesafedeki Tapureli ören yerindeki kartal kabartmalı kaya dahil bir çok arkeolojik eserin dinamitle patlatılarak define arandığına ilişkin haber böyle bir arkeo- gezi sırasında ortaya çıkmıştı. Bu haberin Medya’ya aktarılmasıyla, “Hazineler havaya uçuruluyor”, “Antik Kent'te arkeolojik Tahribat”, “Antik kenti dinamitlediler!” gibi başlıklarla, yaklaşık 14 ulusal gazetede ve neredeyse tüm yerel yazılı basında, bu konudaki haber, gönüllü gezilerimiz sayesinde yer almıştı. Soli-Pompeiopolis antik kentinin periferisinde yer alan  Mezitli-Çukur Ağıllık arkeolojik sit alanındaki defineci tahribatı da, Arkeo-keşif gezilerimizden birisinde ortaya çıkarılmış ve medyada yer almıştı. Arkeolojik kültür varlıklarının korunmasında, antik kentlere ve ören yerlerine yönelik organize gezilerin denetime de katkıda bulunduğunu düşünüyoruz ”
denildi.

Arkeo-Sev tarafından yürütülen gönüllü çalışmaların,  Mersin ve çevresinde arkeolojiyle ilgili potansiyelin toparlanıp harekete geçirilmesine ve dolaylı olarak yerli-yabancı turist potansiyeli oluşmasına yardımcı olduğunu da belirten Safa Kaçmaz;

“Sadece arkeolojik alanlara yönelik olan gezilerimiz, Mersin’deki ören yerleri ve antik kentlerin tanıtımına ciddi bir katkı sağlıyor. Bu nedenle, turizm firmaları ve  turistik otellerin de, Arkeo - Sev’in çalışmalarına destek vermeleri, sonuçta onların çıkarınadır” denildi.

Arkeo-gezilerde  “Taş Konuşursa” Belgeseli 

Geziler sırasında köylerde, dağ başlarında resmi kayıtlara henüz girmemiş arkeolojik değerlerle karşılaşma olasılığı”ndan bahsedilen açıklamada;

Arkeo-gezi alanlarını seçerken, en az bilinen yöreleri tanıma ve tanıtma ilkesine ağırlık veriyoruz. Emek vererek organize edilen bu gönüllü gezilerde, her önemli alanı fotoğraf ve film çekimi ile kayıt altına almayı da hedefliyoruz. Böylece Arkeo-Sev projelerinden birisi olan “Taş Konuşursa” ana konulu bir belgesel hazırlığına da katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Böyle bir belgesel, hiç kuşkusuz Mersin ve çevre arkeolojisi için çok olumlu bir katkı sağlayacaktır” denildi.

Sonbahar 2011 Dönemi Gezileri


21-22-23 Ekim 2011: Göbekli Tepe- Şanlı Urfa- Nemrut...
26 Kasım 2011: Yanıkhan- Kale Yakası Örenleri...
24 Aralık 2011: Çandır Kalesi- Kızlar Manastırı-Gözne-Ayvagediği...

Bilgi İçin:
Şahin Özkan (Tlf: 0535 702 70 09) 
Ali Mavi (Tlf: 0506 301 17 80) 
Kutlu Çelik (Tlf: 0531 793 65 96) 

 ****



6 Mart 2011: Yeniyurt- Tapureli - Küstüllü Arkeo-Sev Gezisi...

Arkeo-Gezi’de 10 Kural
1- Bu Geziye Arkeolojik Değerlerimizi Tanımak Amacıyla Katılmış Birisi Olarak Gezi Alanı Hakkında Önceden Bilgi Edininiz.
2- Geziye, Doğada Yürüyüş Ve Tırmanma Koşullarına Uygun (Yağmurluk, Şapka, Şemsiye, Yürüyüş Ayakkabısı) Şekilde Katılınız.
3- Mutlaka Bir Sırt Çantanız Olsun Ve Gerekli İlaç, Eşya, Yiyecek, İçeceklerinizi Yanınıza Alınız.
4- Muhtemel Ören Yeri Girişleri İçin “Müze Kartı” Edinmeniz Tavsiye Edilir.
5- Günübirlik Gezilerde Yiyecek Ve İçeceğinizi Hazır Olarak Getiriniz.
6- Rezervasyon Bildiriminizde, Ad-soyad, Cep Telefon Numaranızı ve Geziye Kaç Kişi Olarak Katılacağınızı Bildiriniz. Günübirlik Gezide Buluşma, Cumartesi Sabah 08 30'da,Cumhuriyet Meydanı-Kilise Önünde Gerçekleşir. Eğer Araca Yol Üstünde Binecekseniz, Belirgin Bir Adres Veriniz.
7- Geziye Gelememe Durumunda Rezervasyon İptalinizi Mutlaka Önceden Bildiriniz.
8- Arkeo-Gezi Gönüllülerinin Uyarıları Doğrultusunda Hareket Ediniz.
9- Doğaya Saygı İçinde Davranarak, Poşetlerinizi Vb. Uygun Bir Noktaya Atmaya Özen Gösteriniz; Çevrenizi Uyarınız.
10- Gezi Programında, Koşullara Bağlı Olarak Her Noktada Yeni Düzenlemeler Yapılabilir.

***

1 yorum:

Free Hit Counter