Sayfalar

22 Kasım 2011 Salı

Cilvegözü'ne Giden Yolda, Roma Dönemi Eserleri

Arkeo Sev tarafından eklendi



Reyhanlı’da Cilvegözü Gümrük Kapısı'na giden karayolundaki duble yol çalışmaları sırasında Roma dönemine ait küçük bir sanayi görünümünde olan zeytinyağı işliği ile kaya mezarı ortaya çıkartıldı.


Gerekli iznin verilmesinin ardından arkeolog Funda Yüksel ve arkeolog Ali Çelikel yönetiminde 21 işçi tarafından kazı çalışmalarına başlandı. Yüksel, 18 Temmuz'dan bu yana sürdürdükleri kazı çalışmaları sırasında ilk etapta Roma dönemine ait küçük bir sanayi görünümünde olan mozaik tabanlı bir siloya sahip zeytinyağı işliğini (zeytinyağının işlendiği mekan) ortaya çıkardıklarını söyledi.

Yüksel, devam ettikleri çalışmalar sonunda zeytinyağı işliğine yakın bir mesafede yine aynı döneme ait dörtlü gömüye sahip bir kaya mezarı tespit ettiklerini ifade ederek, mezarda çok sayıda yağ kandilleri, koku şişeleri ile sikkeler bulduklarını kaydetti. Yüksel, kazı çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayarak; “Şu ana kadar çıkardığımız tarihi buluntuları Antakya Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettik” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çelenk Çakar da, kazı sırasında çıkan tarihi eserlerin verimli Amik Ovası'nın geçmiş medeniyetler tarafından da tercih edildiğini kanıtladığını belirterek, tespit edilen arkeolojik verilerin Hatay'ın kültür mirasına bir yenisini daha eklediğini kaydetti.





Roma Mozaikleri Gün Işığına Çıkarılıyor

Reyhanlı ilçesinde duble yol yapım çalışmaları sırasında bulunan Roma dönemine ait küçük bir sanayi görünümündeki zeytinyağı işliğinin taban mozaiği özenle temizlenerek gün ışığına çıkarılıyor...

Belirli ölçülerde yerinden çıkarılacak Roma mozaiğinin yeni yapılacak müzede sergilenmek üzere özenle Antakya Arkeoloji Müzesi deposuna taşınacağı bildirildi.

Salim Taş - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde duble yol yapım çalışmaları sırasında bulunan Roma dönemine ait küçük bir sanayi görünümünde olan zeytinyağı işliğinin taban mozaiğinin özenle temizlenerek gün ışığına çıkarıldığı bildirildi.
Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Melike Nalan Yastı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın Aralık ayında Reyhanlı ilçesine bağlı Kavalcık köyü yakınındaki duble yol çalışması yapan karayolları ekiplerinin, mozaiklerin ortaya çıktığına dair bilgi vermesi üzerine alanda tespit çalışmaları yaptıklarını anımsattı.
Tarihi kalıntılarla ilgili Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bilgi verdiklerini ve ardından tarihi eserlerin kurtarılması amacıyla Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürülüğünden bu konuda gerekli izinlerin istediğini belirten Yastı, ''Alanda kazı yapılması için verilen izinle bu yılın Temmuz ayından itibaren arkeolog Funda Yüksel ve Ali Çelikel yönetiminde 21 işçi tarafından kazı çalışmaları başlatıldı'' dedi.
Yastı, gerçekleştirilen kurtarma kazısı çalışmaları sonucunda, ana zemindeki kayalık alan üzerinde Roma dönemine ait olduğunu düşündükleri küçük bir sanayi görünümünde olan mozaik tabanlı zeytinyağı işliği ve hemen yanında aynı döneme ait dörtlü gömüye sahip kaya mezarı ortaya çıkardıklarını belirtti.

Zeytinyağı işliği ve kaya mezarı kazısının Temmuz'da başladığını ve 3 ay sürdüğünü belirten Yastı, şöyle konuştu:
''İçinde iskeletlerin bulunamadığı kaya mezarlardan, 3'ncü ve 4'ncü yüzyıla tarihlendirebileceğimiz çok sayıda sikkeler, kandiller ve koku şişeleri çıkarıldı. Çıkan bu taşınır kültür varlıkları müzemize getirilerek envantere geçirildi. Kayıt altına alınan tarihi eserlerin bir bölümünün bütünlüğü doğal tahribat sonucu bozulmuş durumda. Zeytinyağı işliğinin zeminindeki Roma mozaiği de temizlenerek gün ışığına çıkarılıyor. Daha sonra belirli ölçülerle ve özel teknikle yerinden çıkarılacak bu mozaik, yeni müzede sergilenmek üzere Antakya Arkeoloji Müzesi deposuna taşınacak.''
Yastı, Hatay'da Müze Müdürlüğü tarafından Erzin İsos Antik Kenti'nde, Reyhanlı Kavalcık köyünde, İskenderun Kurtbağı köyünde ve Antakya'da 3 farklı alanda kurtarma kazılarının sürdüğünü, ayrıca bunların yanı sıra üniversiteler tarafından Reyhanlı ilçesinde Tell Tayinat, Aççana, Dörtyol'da Kinet Höyüğünde kazı çalışmaları yapıldığını kaydetti.




Reyhanlı ilçesinde Cilvegözü Gümrük Kapısı'na giden karayolundaki duble yol çalışmaları sırasında Roma dönemine ait küçük bir sanayi görünümünde olan zeytinyağı işliği ile kaya mezarı ortaya çıkartıldı. 


İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, Reyhanlı ilçesine bağlı Kavalcık köyü yakınındaki karayolunda duble yol çalışması yapan karayolları ekipleri, arkeolojik verilere rastlayınca durumu Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürülüğü'ne yazı yazarak buradaki eserlerin ortaya çıkarılması için izin istedi. 

Gerekli iznin verilmesinin ardından arkeolog Funda Yüksel ve arkeolog Ali Çelikel yönetiminde 21 işçi tarafından kazı çalışmalarına başlandı.

Yüksel, 18 Temmuz'dan bu yana sürdürdükleri kazı çalışmaları sırasında ilk etapta Roma dönemine ait küçük bir sanayi görünümünde olan mozaik tabanlı bir siloya sahip zeytinyağı işliğini (zeytinyağının işlendiği mekan) ortaya çıkardıklarını söyledi. 


Yüksel, devam ettikleri çalışmalar sonunda zeytinyağı işliğine yakın bir mesafede yine aynı döneme ait dörtlü gömüye sahip bir kaya mezarı tespit ettiklerini ifade ederek, mezarda çok sayıda yağ kandilleri, koku şişeleri ile sikkeler bulduklarını kaydetti. 

Yüksel, kazı çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayarak, ''Şu ana kadar çıkardığımız tarihi buluntuları Antakya Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettik'' dedi. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çelenk Çakar da, kazı sırasında çıkan tarihi eserlerin verimli Amik Ovası'nın geçmiş medeniyetler tarafından da tercih edildiğini kanıtladığını belirterek, tespit edilen arkeolojik verilerin Hatay'ın kültür mirasına bir yenisini daha eklediğini kaydetti. 


''5 MEKANDA KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR'' 


Çakar, Hatay'da Erzin'de İsos, Reyhanlı ilçesinde Tell Tayinat, Kavakçık köyü ve Aççana, Dörtyol'da Kinet Höyüğü olmak üzere 5 mekanda kazı çalışması yapıldığını söyledi. 

Hatay'ın her yöresinden değişik uygarlıklara ait tarihi eserler ortaya çıktığını belirten Çakar, ''Yer darlığından bunları korumakta zorluk çekiyoruz. Maşuklu beldesindeki yeni müzenin tamamlanmasıyla depoda bekletilen 42 bin eseri sergileme olanağı bulacağız'' diye konuştu.



**************

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Free Hit Counter