Sayfalar

14 Haziran 2011 Salı

Mersin - Mezitli'de Arkeolojik Alanlarda Tahribat !



Arkeo Sev Gönüllüleri, genel seçimlerden 4 gün önce, 8 Haziran 2011 tarihinde,  Mersin ili Mezitli ilçesine ait olan Kuyuluk Yolu Kaya Mezarları ile  Eski Mezitli'de yer alan "Cephanelik" ve "Çukur Ağıllık"  adları verilen yörelerdeki  arkeolojik miras alanlarını gezdiler ve  buralarda gerçekleşen onarılamaz tahribatların boyutlarını saptamaya çalıştılar...

Gezimiz yorucu bir parkur oluşturdu. Buraları önceden bilmediğimiz için ve  yer sorduğumuz bazı köylülerin, nedenini sonradan anlayacağımız bir şekilde, bizleri hatalı tepelere yöneltmeleri nedeniyle epey dolaşmak zorunda kaldık.


Mezitli gibi çok bilinen bir ilçeye bağlı bu alanları keşfetme zevkinin yanı sıra, arkeolojik alanların  onarılamaz boyutlara ulaşmış tahribatı karşısında büyük bir  üzüntüyü birlikte yaşadık...

Gönüllü bir sivil kurum olarak  Arkeo-Sev,  sivil yurttaşlardan üniversite dünyamıza kadar herkesi  bu  görsel çabalara katmak için, gezi parkurunu geniş bir şekilde fotoğraflamış ve yayınlamıştır.





"Dedektör var mı, Dedektör…?!"

Soli-Pompeiopolis antik kentinin periferisinde yer alan  ve şimdi “Eski Mezitli” olarak anılan mahalleye  bağlı olan; otoyolun hemen karşı kıyısındaki  bu bölge, sanki anakentlerden yüzlerce km. uzaklıktaki “dağ başları” gibi pervasız bir tahribat sergilemekteydi.

Bir yanda, köylülerin “2B” denilen kamu mallarının yağmalanması projesine ön hazırlık  olarak yaptıkları işlemler… Yarı-çadır, yarı-villa inşaatlar… Eski tarihi kale, burç, kule gibi alanların duvar harçlarından oluşan “toprak” üzerinde “tarla açma” çalışmaları…  Tanesi birkaç  liraya satılan fidelerle, oraları kendi namlarına kapatma çabasında olanların “yeşillendirme faaliyeti”… Ve bunların ötesinde oyulmamış mezar, delinmemiş kale altı  bırakmadan köstebek delikleriyle bütün arkeolojik alandaki zenginlikleri   yağmalamak...

Yörede karşılaştığımız  sorumlu bir yurttaşın ifadesiyle "kazmadık  bir karış yer bırakılmamış!"...

İlk denememizde yerini bulamadığımız Çukur Ağıllık mevkiini araştırırken, bir çoban, muhtemelen bizi “defineci” sanmıştı… Bu kişinin bize ilk sorusunun, dedektörü kast ederek, “alet var mı, alet?!...” diye sorması, bölgedeki tahribatın vehameti hakkında fikir vermektedir. Yöredeki köylülerin, adeta potansiyel  bir define avcısı gibi düşünüp hareket etmekte olmalarına karşı eğitici çalışmaların yapılması gerektiği ortaya çıkıyor.





Bu Tahribata Müdahale Edilmeli…


Mersin’de Mezitli denilince akla  Soli-Pompeiopolis antik kentinin geliyor olması normal…

Fakat  bilinmeli ki, Mezitli ilçesindeki tescillenmiş tek arkeolojik sit alanı  burası değildir. Tam tersine Soli - Pompeiopolis antik kent ve antik limanın, çevredeki diğer yerleşim alanlarıyla, Nekropol bölgeleriyle, görkemli antik oyma kaya mezarlarıyla doğal bir bağlantısı vardı. Kuyuluk yolu üzerinde geçen yıl tesadüfen keşfedilen Kaya Mezarlar’ın Soli- Sütunlu Caddesinin kuzey kapısı yönünde yer alması, bu yöredeki antik yerleşimin birbiriyle bağıntılı özelliğini göstermektedir.


Tam da bu nedenle, kültür gezileri yapan kuruluşlar, gezi rehberleri, resmi ve idari kurumlarımız, Mezitli'de ortaya çıkan “Kaya Mezar”larına gereken ilgiyi göstermelidirler.



Kuyuluk, Soli ve Çukur Ağıllık kaya mezar alanlarının Arkeo-Parklar haline getirilmesi, hem bu alanların korunmasına ve hem de tarih-kültür bilincinin yükseltilmesin yol açacaktır. Mersin’de arkeolojik miras yönüyle öne çıkan Mezitli’nin bu değerleri için çalışan kurumlara katkı sağlayacağız.

Biz Arkeo-Sev olarak Mezitli'de yer alan arkeolojik alanları tanımak ve tanıtmak istiyoruz. Bu bakımdan, Mezitli Belediyesi, eğer bu alanlardaki çalışmalarımızı desteklemek isterse, seviniriz.

Arkeo-sev, arkeolojik miras alanları ile ilgili Mezitli ilçesindeki çalışmalarını sürdürecektir.







Çukur Ağıllık'taki  Arkeolojik Tahribatı Duyuralım!



Önümüzdeki dönemde de, Mezitli Kale Köyü-Çevlik-Kuzucu çevresinde yer alan ve muhtemelen ağırlıkla kaya mezarlardan oluşan arkeolojik değerleri gezmek ve tanıtmak istiyoruz.

Buralardaki arkeolojik değerlerden  “bahsetmeyerek” oraları koruma düşüncesi sadece defineci tahribatına yarıyor. Çukur Ağıllık örneği, “defineci” denilenlerin o yöredeki insanlar veya onlarla bağıntılı insanlar olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Bizim fotoğraf yayınlamamız “definecilere çağrı yapmak” anlamı taşımıyor. Çünkü “defineci”ler, her kim ise, oraları zaten biliyor ve talan ediyorlar!

Bizim oralarda görünmemiz, fotoğraf yayınlamamız, yetkilileri uyarıp göreve davet etmemiz, tam tersine defineciler için caydırıcı bir rol oynayacaktır.


Önümüzdeki dönemde, yetkili kurumlar ile ortak bir şekilde, Mezitli köy muhtarlarına  “Arkeolojik Varlıkların Korunması Hakkında Bir Sunum” hazırlamayı da düşünüyoruz.

Arkeolojik miras alanlarımızın gelecek nesillere taşınması amacıyla yürütülen  tüm bu çalışmalarda, herkesten katkı ve destek bekliyoruz.



Arkeo-Sev Projesi Girişimi






 Arkeo-sev gönüllüleri Çukur Ağıllık  arkeolojik sit alanında...



Arkeo-sev gönüllüleri Kuyuluk yolu üzerindeki Kaya Mezarları ziyaret ediyorlar...



İhtişamlı Kuyuluk Kaya Mezarlıkları...

**


Çukur Ağıllık   1. derece arkeolojik  sit alanında, monoblok kaya üzerinde çalışılarak yapılmış tarihi bir basamak...
**


Çukur Ağıllık   1. derece arkeolojik  sit alanında  payandalı kaya mezar...




1. DERECEDE ARKEOLOJİK SİT ALANINDA 
TAHRİBAT'IN HER TÜRÜ !


Çukur Ağıllık   1. derece arkeolojik  sit alanında sürülüp açılmış tarla....



Çukur Ağıllık   1. derece arkeolojik  sit alanında ekimi yeni yapılmış ağaç fideleri...




Çukur Ağıllık   1. derece arkeolojik  sit alanında tarihi zeytinyağı işlikleri ve yanında arkeolojik alanı 2B arazisi yapmak için  dikime hazır fideler...



Çukur Ağıllık  1. derece arkeolojik  sit alanında yapılmakta olan inşaat...  




Arkeolojik tahribatın bir başka boyutu: Defineci çukurları !





















******

1 yorum:

Free Hit Counter